Sunday, 27 September 2015

Stress Tengok Penimbang Berat -_-


Hati tiba-tiba terdetik nak menjenguk blog. Last login bulan November tahun 2014. Sudah hampir setahun. Password pun sebenarnya dah lupa nasib baik masih boleh recover. Maknanya memori jangka masa panjang masih "Not Bad" . ^_^.

Sekarang sedang mengikuti program TRANSE di Putrajaya selama 3 bulan bermula pada 2 September 2015 sampai 3 Disember 2015. Sepanjang tempoh itu, bawa sekali anak-anak tinggal di rumah tok mak mereka di Gombak. Seronoknya duduk sini. Anak-anak pun gembira sebab semakin petah bercakap dan no 2 sudah pandai main cak-cak dengan aunty n uncle mereka. Alhamdulillah. 

TETAPI......

Berkat duduk rumah mak, masakan yang memang superb sedap dan memang rajin memasak walaupun dah cakap tengah DIET.. memang berat badan semakin naik la..Dahlah di Johor dulu pun berat semakin naik sebab gaya hidup sendiri yang memang tidak sihat. Makan. Kerja. Tidur. Layan anak. 
 
Anak makan tak habis, ummi dia ni la yang tolong habiskan. Macam-macam kita masak untuk bagi berat badan dia naik, last-last dia tak makan, ummi dia ni la yang terpaksa habiskan.. Ayat nurse " ummi kena rajin sikit, kreatif bagi anak-anak makan," padahal ummi dah siapkan macam-macam tapi anak masih tak mahu makan. Tapi sejak tinggal di gombak ni, apa sahaja makanan sua kat Akashah dan Mika, mesti budak-budak tu makan sikit.Mungkin mereka sukakan suasana yang meriah dan makan beramai-ramai agaknya. ------- >>> Alasan yang selalu kita dengar, tapi ini realiti kot. Tak kan nak membazir macam tu je kan..

Haaa, siapa yang alami perkara yang sama .. sila angkat tangan ^_^
 

Berdasarkan Kevin Zahri, waktu ikut program dia sekejap di Pinewood, Nusajaya. Kalau nak kurus, kena ada target masa dan perancangan pemakanan yang logik. Dia ajar la buat kira-kira sikit. Jadi kalau target nak kurus dalam masa 3 bulan, apa aktiviti yang sesuai. Jadi kalau diikutkan dengan gaya hidup seharian, memang tak mampu la nak buat dalam masa tiga bulan. Jadi tempoh masa kita panjangkan sikit. Dalam masa 12 bulan, nak target sekurang-kurang dapat 55kg. Boleh ke ni? Jadi 1 hari kena kira maksimum boleh makan sebanyak 1200 kcal sahaja.

-_-, 

Saya Ulang Suara...

Tempoh Masa : 12 bulan
Sasaran Berat : 55KG
Menu 1 hari = 1200 kcal

Jadi sebab itu, saya isytihar dalam blog ni, saya akan mengamalkan gaya pemakanan hidup sihat selama 12 bulan bermula hari post ini di publish.
 
"..waaa... statement berani mati..kalau lepas 12 bulan ko tak dapat buat mira..memang padan muka diri sendiri.. *_* " --------------------->>> cakap dalam hati jerk..

No comments:

Post a Comment