Tuesday, 25 December 2012

Percutian ke Impiana Resort Cherating, Pahang

Awal bulan ni, outstation ke Impiana Resort Cherating di Pahang..Instead of bringing my husband, saya buat keputusan untuk membawa mama pergi berehat di sana selama 3 hari 2 malam. Sementara saya pergi mengikut jadual mesyuarat yang ditetapkan, mama berehat dibilik seorang diri. Tengok mama sangat tenang, teman jalan-jalan di tepi laut, terasa beban hati yang mama pikul begitu berat. Hati terdetik semua benda yang terjadi ada hikmah disebaliknya. Mama perlukan teman di rumah sebab itulah perjalanan bertukar ke Johor tidak dipermudahkan.. Ya Allah, hanya kamu yang mengetahui apa yang terbaik buat diriku dan keluargaku..

Terima kasih pada Azma yang rajin untuk melayan mama berbicara ketika masih di sana..Agak terkilan dengan sesetengah orang yang boleh dikatakan acuh tidak acuh dengan kehadiran kami di sana..Tapi biarlah, mungkin kerana mereka sudah terbiasa berada di dalam kelompok mereka sendiri sehingga lupa bagaimana untuk bereaksi kalau ada orang luar yang mahu menyertai..

Hari pertama, bertolak dari rumah pukul 11 pagi sebab dekat dengan highway Karak kan. So advantage disitu. Tunggu mama yang masih sibuk mengemas barang dan masih lagi mengemas rumah padahal semuanya dah kemas. Siap rajin prepare makanan lagi untuk anak-anak dia yang lagi 3 orang dah besar panjang yang boleh cari makanan sendiri. Itulah dia kasih seorang ibu. Nasib baik tak berjanji dengan sesiapa untuk pool car sebab dah tau dah confirm akan bertolak lambat. Singgah petronas beli bekalan makanan ringan macam roti, keropok,jus oren dll untuk mama waktu di resort nanti dan topup touch n go.

And here we go....

Mama tak tidur sepanjang perjalanan..menarik sebab mama pantang kena air-cond mesti mata dia dah berat..hehe..jangan marah ye mama.. <3 ..

Kalau nak exit, ikut Lebuhraya Pantai Timur ..Kiranya kita akan masuk terengganu dulu sebab Resort ni dekat dengan sempadan Pahang-Terengganu dan sebab itu jalan yang paling mudah..Tapi saya pinjam kereta MyVi adik sebab ada GPS.Mudah dan ringkas.. :) Lepas tu, ikut signboard menghala ke Jabur dan straight jer..Signboard untuk ke resort ni tak banyak jadi jangan risau kalau rasa tersalah jalan..selagi jalan yang diikuti tu betul, straight je sampai nampak signboard warna putih tulis Impiana Resort..Nak explain betul betul pun tak reti sebab saya pun ikut GPS je.. ^_^

Dah sampai n thanks to Sayuti dapat check in bilik awal sebab semua urus setia pun rupanya tak sampai sampai lagi..Belanja mama lunch dulu kat Coffe House..erk..Buffet RM 30 per person tapi tak sempat sebab dah pukul 2.30 time ni..Jadi order ala carte je..Saya order spaghetti dan mama order nasi goreng..Spaghetti dia sikitnya..lima kali pusing garpu dah habis...memang style hotel betul..dah la tengah kelaparan ni jalan jauh dari kl tak berhenti sebab takut salah jalan..Nasib baik tempat ni cantik dan sesuai untuk hilangkan stress bersama keluarga. Bilik dia pun best..Rasa rugi plak tak bawa husband..hehe..

Kesian plak kat mama sebab sesorang kat bilik..kalau adik  ikut, boleh teman mama pergi jalan-jalan kat pekan..Tapi apa nak buat, saya kat sini hanya menjalankan tugas sahaja.

So, tempat yang wajib pergi kalau datang sini .. sempat singgah 3 tempat je waktu nak balik kl..

Kedai Bawah Pokok

Ini bos saya yang bagi nama..hehe..dia kata tempat ni punya sata yang paling the best.Tapi selalu habis cepat. Selalu tak sempat nak rasa kat sini. Kalau hari Jumaat pun,  dia start pukul 2 lepas solat Jumaat. Jadi memang tak sempat la nak rasa kat sini.Dari Impiana Resort, belok kanan dan jalan straight je menuju ke KAMPUS INTAN Wilayah Timur (INTIM) tapi selepas traffic light nak masuk selekoh ke INTIM tengok sebelah kiri, ada kerusi meja yang tersusun betul betul  bawah pokok. Kalau sempat rasa sata kat sini, bagitau lah rasa dia macam mana ye..

Aziz Sata

Macam kedai makan yang ada jual sata yang sedap. Ramai orang yang datang ke sini kalau nak beli sata sama ada untuk makan kat sini atau pun bawa balik.. Okey.Dari Kedai Bawah Pokok tadi, jalan straight dan belok kiri. Kedai Aziz Sata ni beratapkan zink yang berwarna kuning. Kalau tak silaplah. Kedai ni ada kat sebelah kanan jalan betul betul kat tepi jalan..Macam-macam ada kat sini, sata, pais ikan,pais sotong,keropok lekor.masakah panas pun ada..Singgahla ye..

Mama borong sata sampai 100 biji bawa balik kl sebab ada kengkawan dia yang order.. Sebenarnya waktu order, mama ckp 50 tapi tak cakap pun 50 biji ke RM50. Jadi dah confuse, dah alang alang tu, order je RM50 = 100 biji. Sampai rumah pun habis licin dalam beberapa jam je bagi kengkawan dengan makan sendiri.

Keropok Lekor Cap Intan

Kat sini plak, tempat beli keropok lekor. Macam-macam brand rupanya yang ada kat sini. Kenapa cap Intan? sebab kawan yang rekomen. Tempat lain tak sempat nak rasa. Lain kali la rasa tempat lain punya..satu keropok lekor 50 sen je tapi dah siap packing. 1 pack ada 10 batang jadi total RM5 je..
Habis 3 hari kat sini. Saya yang drive kereta balik kl. Mama dah selamat tidur tapi baru keluar tol dah salah jalan sebab confident tak nak on GPS ..Sekali ikut signboard yang ntah hapa hapa ikut jalan lama rupanya..daripada pukul 1 akhirnya sampai rumah dalam pukul 5..Singgah RnR sebab dah mengantuk sebenarnya, solat dan makan kejap pastu baru sambung balik perjalanan.

Seronok tengok mama pun happy jugak..Thanks mama sebab temankan mira 3 hari ini...

Sunday, 23 December 2012

Persiapan Menerima Kehadiran Ahli Keluarga Baru

Dah lama tak menulis entry baru rasanya.Menempuh kehidupan baru Fasa Pertama sudah selesai. Next big step is coming. Tapi yang paling sedih adalah sampai sekarang belum dapat arahan nak transfer untuk tinggal bersama-sama dengan suami. Masih tinggal di rumah bersama keluarga, jadi tak banyak perbezaan kecuali sudah bergelar isteri dan tak lama lagi akan bergelar mummy.. :)

Enough with sad stories....Haip..

Sekarang usia kandunganku dah berusia 33 minggu. Dah tak lama lagi dah. Risau mana lah tahu tiba-tiba plak nak keluar awal ke.Satu barang baby pun tak beli lagi ni.Mula-mula memang dah rancang nak beli Bulan Disember. Ye lah..Kan ada Christmas n Year End Sale, jadi target mesti ada banyak sale barang-barang baby. Tapi semalam dah pergi survey 5 tempat, rasanya tak adalah diskaun banyak sangat, tu pun untuk barang-barang yang tertentu sahaja. Yang Pasti, semua tempat ada barang-barang yang tertentu yang dah berkenan di hati dengan harga yang cukup berbaloi.

Tempat Pertama - Manjaku Taman Sri Gombak

http://www.babymanja.com/t1/retail-store.php
disunting dari http://www.babymanja.com/t1/retail-store.php
Tempat wajib sebab paling dekat dengan rumah. Tengah buat Sale dan banyak pilihan yang menarik. Waktu sampai sini, rasanya tengah terima stok baru kot sebab semua staff tengah sibuk. Tapi tak berapa concentrate sangat sebab first time tengok barang baby memang blur nak beli yang mana satu. Akhirnya buat keputusan kita tengok semua tempat dulu :)

Tempat Kedua - One Baby World (http://www.onebabyworld.com)

Tempat ini jual online sebenarnya tapi dia ada kedai di Taman Permata atas Old Town White Coffee, tingkat 3. Tapi jangan risau, ada lif ye kakak-kakak, abang-abang dan lif tersebut is in good condition. Bila masuk je, WOW. Semua yang diperlukan oleh mummy ada ditempatnya dan sangat teratur. Nak beli gift pun rasanya sini lebih banyak pilihan dan harganya sangat-sangat berpatutan. Selain itu, pakej-pakej untuk membeli breastpump mengikut kemampuan kita pun dah disediakan dan pembantu jualan pun sangat membantu.

Tempat Ketiga - SOGO

Orang sekeliling majoriti advise pergi SOGO, duduk situ satu hari dan shopping barang baby. Senang. Tapi sangkut ditengah jalan selama 1 jam sebab ramai umat ke Kuala Lumpur rupanya waktu ni. -_- ..Parking pun susah nak cari, sesorang plak tue. Parking la jauh sikit dekat depan Balai Polis. Tapi dipermudahkan, seberang jalan pun semua kereta bagi laluan..hehe..semua kesian tengok mummy-to-be seberang jalan sesorang kot..Sampai SOGO naik sampai aras 5 dan tengok tengok dulu. Tapi fikir balik dah alang-alang sangkut kat tengah jalan 1 jam, takkan nak keluar balik free-free je. Akhirnya, ambil bakul dan ambil je apa-apa barang yang ada tanda diskaun..hehe..tapi tak banyak sangat pun beli. Beli yang basic sahaja untuk preparation mana tau masuk hospital awal. Yang lain semua survey-survey harga je dulu. Tapi diskaun pun setakat beberapa sen sahaja. Tak berbaloi, ingatkan nak pergi MYDIN tapi dah tak larat. 

*selingan - Lapar dah nak pergi makan semua tempat penuh dengan bawa banyak barang shopping sesorang lagi, end-up pergi makan restoran yang ambil order je senang. Last last pergi Manhantan Fish kat tingkat bawah tue..Rezeki mummy-to-be juga kot.Makanan n Minuman sekejap je dah sampai tapi meja sebelah punya order tak sampai-sampai lagi..:) Terima Kasih ya.Macam faham ja Mummy-to-be lapar dan penat ..

Tempat Ke-Empat - Kedai Baby berdekatan dengan Kedai Ariani Wangsa Maju (lupala nama dia)

Niat datang sini sebenarnya nak singgah kedai Ariani, ternampak plak kedai baby. So singgah la. Terkejut sebab ramainya yang datang sini. Dan stok baru pun baru sampai je kot sebab ada banyak kotak-kotak dan rak pameran yang kosong. Tengok harga..Wow..sini so far yang paling murah buat setakat ni dan pilihan baju pun banyak. Tapi sebab ramai yang tengah beratur untuk buat bayaran, cuma survey survey je sebab malas nak beratur. Tapi rasanya akan datang sini lagi dengan suami :) ..

Tempat Ke-Lima - Carrefour

Harus la ke sini sebab dah dekat sangat. Saja cuci-cuci mata. Tak ada nak review apa-apa sebab terlalu banyak barang yang dilihat sampai rambang mata..hehe.. 

Kesimpulan, nak beli barang baby,pergi tempat yang jual barang baby je supaya tak tersimpang beli barang lain plak ye..hehe..

Happy Shopping ^_^

Saturday, 29 September 2012

Bila Berjauhan

Dah lama tak update blog nie, dah bersawang sangat dah rupanya. Papa dan mama dah pergi menunaikan haji sejak 17hb September 2012. Hari pertama, kumpulan pertama pergi haji untuk tahun ni di bawah pengurusan Tabung Haji. Sunyi rumah ni jadinya, tinggal kitorang adik beradik dengan bibik je. Pergi kerja, balik kerja, weekend tak ada kerja.. ^_^

Lepas tu, hidup berjauhan dengan suami yang ada kat Johor tue. Lagi la rasa sunyi. Jeles bila tengok kawan kawan yang lain update gambar masing masing dengan suami masing masing dengan facebook. Rindu rasanya waktu tak ada facebook, dan masing masing berhubung melalui surat. Perasaan menunggu En Posmen bila sampai kat depan pintu pagar rumah, setiap helaian surat di baca berulang ulang kali, memikirkan idea dan ayat ayat yang perlu di tulis pada waktu tengah malam ( x tahulah korang semua macam mana waktu dulu kan )..Perasaan yang sangat bermakna. 

Berbanding zaman sekarang, dengan butang hijau akan menyala setiap kali kita login facebook, dengan notification yang berwarna merah akan menyala setiap kali kita memberi komen ataupun ditag, boleh berhubung dengan semua orang. Tapi teknologi menghapuskan sesuatu budaya. Semakin senang kita tahu perkembangan orang lain, semakin kurang bermakna interaksi antara seseorang itu. 

Contoh, bila kita pergi ke kedai makan. Acap kali di perhatikan, terutamanya di restoran makanan segera yang ada Wifi. Sebuah keluarga, anak bermain ipad, ibu dan ayah pun sibuk update status kat facebook. Mana masa berkualiti bersama keluarga ? Masa berkualiti bukan bermakna berada di situ secara fizikal sahaja, tetapi dari segi emosi dan mental.... 

Bila berjauhan, mestilah kita nak spend masa dengan orang tue setiap kali berjumpa kan. Tanpa orang lain. Hanya orang yang kita sayang. Tanpa teknologi, tanpa permainan Ipad ker apa apa game yang ada kat smartphone tu. Pergi piknik kat tepi air terjun macam orang dulu dulu ker, pergi jalan-jalan ker. Kalau dapat pergi tempat yang tak ada talian telefon pun lagi bagus. Biar tiada gangguan dari orang luar. Bukannya lama pun. Sekejap pun jadi la..Sedih..Sangat sedih..

Tapi inilah kehidupan. Kehidupan mesti diteruskan. Tak sabar rasanya nak tunggu papa dan mama balik..

Thursday, 19 July 2012

Percutian di Cameron Highland

Setelah beberapa entry yang serius, entry kali ini jom kita pergi bercuti. Destinasi pilihan minggu ni adalah Cameron Highland, Pahang.. ^_^.. Plan asal nak naik Genting Highland sebab suami kena pergi kursus di Kelantan pada hari ahad tapi dibatalkan saat saat akhir. Tengah breakfast, suami cakap kursus batal..Dalam hati apa lagi, bersorak keriangan nak pergi Cameron Highland..Sebenarnya I teringin nak makan strawberry, tapi mengada-ngada nak makan yang dekat atas Cameron Highland tu juga..hehe..Tapi mama cakap nanti makan sebiji je, nak turun dah..hehe..sekali cakap mama tu betul..I baru makan sebiji dah ajak suami pergi jalan-jalan tempat lain..Kita start cerita dari awal pagi percutian ..

Strawberry Di Cameron Highland
I dah bangun awal pagi excited suami nak bawa pergi jalan-jalan tapi salah masuk highway sebab tunjuk jalan pergi Genting Highland, sepatutnya masuk highway nak pergi Ipoh. Satu jam dah membazir di situ. Nasib baiklah rumah betul betul di tengah-tengah persimpangan 2 highway..Akhirnya masuk jalan yang betul pada jam 10 pagi menuju ke Simpang Pulai. Difahamkan kalau ikut Simpang Pulai, jalan memang agak jauh tetapi kurang selekoh yang belok-belok tu. Perjalanan mengambil masa selama 4 jam untuk sampai ke Cameron Highland.

Sampai area Brinchang lebih kurang pukul 2 petang tetapi dapat hotel dalam pukul 4.30 petang. Ramai betul umat manusia waktu ini, bilik hotel semua FULL HOUSE. Last-last pergi Rumah Percutian Kerajaan tapi difahamkan tengah renovate da 3 bulan jadi tak boleh stay.... Ye ke ????? Tapi yang jaga rumah tu recommend hotel dekat Tanah Rata..Alhamdulillah dapat tapi hotel bajet yang memang tak best langsung.. Dari harga biasa RM25 sebilik, sebab weekend harga sebilik jadi RM120..Dah boleh bayang kot bilik yang harga RM25 tu macam mana bentuk dia. Nak snap gambar pun tak sampai hati...huhu..

Da penat sangat.. Jadi rehat kat bilik je, lepas maghrib keluar cari makan. Kebetulan hotel tu dekat dengan restoran Steamboat..dan tengah hujan..makan steamboat time tengah hujan memang heaven..Steamboat Restaurant ni terletak sebelah Maybank. Customer non-stop keluar masuk restoran ni waktu kitorang tengah makan. Ramai betul..Dari gambar-gambar yang tergantung, restoran ni da lama sejak Cameron Highland kecil sampai lah menjadi besar seperti sekarang. Mungkin dah ramai jadi customer tetap.

Antara lokasi menarik kat Cameron Highland yang wajib di lawati adalah YZ Agrofarm di Kg Taman Sedia. YZ Agro Farm ni adalah kebun strawberry yang dimiliki 100% orang melayu dan pernah masuk dalam cerita Vanilla Coklat yang pernah femes tue. Tapi sayangnya tak boleh petik strawberry kat sini.

YZ Agro Farm
Big Red Strawberry Farm is highly recommended. Ini adalah ladang strawberry.Dicadangkan sebelum ke sini, pastikan perut anda tidak terlalu penuh sebab macam-macam menu berkaitan strawberry ada kat sini dan kita boleh petik sendiri buah strawberry yang ada kat situ. RM65 bagi 1/2 kg strawberry. Tapi dua orang boleh bawa satu bakul je waktu petik tue. Diantara menu yang ada, sundae strawberry, cake strawberry, muffin strawberry, skon strawberry, strawberry float dan banyak lagi. I teringin nak sundae tapi perut dah penuh jadi just pass je lah..Dekat kaki bukit sebelum masuk BRSF ni ada amoi jual strawberry saiz besar RM25 untuk 3 kotak..beli je kalau nak bawa balik sebab dah harga murah dah tue..kalau tak harga dia RM10 sekotak..

Cactus Point yang terletak di simpang yang berbentuk S. Kepada peminat pokok-pokok kaktus, Ini adalah tempat yang terbaik sebab banyak kaktus yang menarik di sini dan dijual pada harga yang sangat murah. kalau datang melawat sini, jangan lupa beli Egg Mushroom..Sangat sedap..

Cactus Point
Time Tunnel terletak di sebelah kanan simpang sewaktu nak turun dari Cameron Highland melalui Brinchang. Time tunnel ni macam muzium yang meletakkan barang-barang zaman dulu sampai sekarang termasuk sejarah Cameron Highland dan orang-orang penting.

Taman Rama-rama pun terletak di sebelah kanan simpang sewaktu nak turun dari Cameron Highland melalui Brinchang. Kalau nak beli strawberry banyak-banyak untuk diberikan pada jiran-jiran, saudara-mara, kawan-kawan office, boleh beli di kedai yang berhadapan Taman Rama-rama ni, Sekotak strawberry bersaiz sedang harga RM5,tapi kalau beli 5 kotak, dapat RM20..maknanya sekotak RM4 sahaja. Ini yang paling murah yang saya jumpa dan berbaloi sebab rasa dia pun manis..

Bharat Tea Plantation adalah salah satu ladang teh yang terdapat di sini. Tempat ni sesuai untuk minum petang ada disediakan kek, sandwich dan lain-lain untuk diminum sekali dengan teh. Macam-macam jenis teh dijual disini.

Akhirnya perjalanan kami telah sampai ke akhirnya dan yang menariknya perjalanan pulang ke rumah dari puncak Cameron Highland hanya mengambil masa 3 jam sahaja termasuk singgah lunch sekejap..Oh. Kalau berminat nak bercuti di Cameron Highland, dicadangkan supaya booking hotel terlebih dahulu untuk mengelakkan situasi seperti kami yang banyak membazir masa mencari hotel selepas sampai. Kalau boleh, pilih hotel di Brinchang sebab kawasan ni lebih meriah dan ada pasar malam dan banyak pilihan kedai..I pun telah standby beberapa no telefon hotel mana tahu nak pergi sana lagi nanti. Kalau ada yang berminat, bagitahu okay... ^_^

Terima Kasih Sayang...

Saturday, 23 June 2012

~Al-Fatihah~Uncle Sabran Napiah~

Sejak subuh lagi I dikejutkan dengan tangisan mama yang secara tiba-tiba setelah menjawab satu panggilan telefon. I dah agak dah ni mesti sebab ada orang yang meninggal dan tekaan I betul. Rupa-rupanya Aunty Rohani yang call bagitahu Uncle Sabran dah meninggal. Uncle Sabran ataupun dikenali sebagai Datuk Sabran adalah kawan baik papa sama-sama belajar dulu sampailah sama-sama menjadi pegawai PTD. I pernah jumpa dia beberapa kali waktu kecil dulu dan arwah memang sangat baik. Malah sebenarnya I pun ada berbual dengannya melalui fb kerana dia adalah salah seorang kenalan papa. Nasihat yang diberikan sangat sangat membantu. 

Terima Kasih Uncle.

Datin Rohani call mama inform pasal ni waktu subuh tadi dan mama bagitahu papa minta bagitahu semua kawan-kawan untuk menziarah dan sebagainya. Mama memang selalu cepat dapat berita sebab hubungan rapatnya dengan semua rakan-rakannya. Tetapi adat manusia, mesti ada yang busuk hati dan mempunyai hati yang hitam. Seperti kata pepatah - Walaupun rambut sama hitam, tetapi hati lain-lain - sebab tu mama sentiasa di kelilingi sahabat-sahabat yang sentiasa ada ketika susah dan senang tidak kira sama ada yang berpangkat ataupun tidak. Mama dihormati tanpa perlu meminta-minta untuk dihormati dan tak perlu menunjukkan pangkat. Semua sahabat mama tidak hilang ditelan zaman kecuali pergi dijemput kembali ke rahmatullah.

Buat keluarga Datuk Sabran, salam takziah diucapkan. Semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang beriman. Amin..

Friday, 22 June 2012

~Melaka Journey~

Selamat Pengantin baru Akmar...

Semoga panjang umur, murah rezeki dan berbahagia  ke anak cucu...

Pagi-pagi lagi dah bersiap nak pergi Melaka tapi naik bas je sebab I tak larat nak drive jauh jauh sekarang...Sangat mengantuk dan kereta pun tak hantar servis lagi..

Sampai Melaka Central nanti boleh mintak tolong adik jemput. Untung ada adik kat Bandar Melaka tue.. ^_^ weeeee...

Hadiah hutang dulu ye sebab nak bawa jalan jauh jauh ni macam tak sesuai ... ^_^

Akmar ni tinggal kat Taman Sri Gombak tapi dia buat majlis di Melaka plak...jauhnyaaa..tapi apa nak buat..itu kan kampung dia..At least dapat jenjalan jauh sikit..bukannya selalu kan.. 

Orang kahwin sekali seumur hidup kan kan kan ...!!!

Jauh perjalanan, luas pemandangan

Tapi nanti jumpa suami di Melaka Central sebab dier bertolak dari Johor... Dari Melaka kami berjumpa dan akhirnya kembali ke Melaka untuk menjadi meeting point..Dan turun pada adik  lelaki I yang ada di Melaka sekarang nie...

My wedding
Letak gambar wedding sendiri dulu... Nanti baru update gambar pengantin yang d latest ok..hehe

Wednesday, 20 June 2012

~Bebola Marimo yang Comel~


Bebola Hijau yang bulat ini dinamakan Marimo. I first time dengar pasal Marimo ni pun daripada suami sebab dia asyik cari Marimo, sampai sanggup pergi Pavilion awal pagi (sebab dia jenis x suka pergi shopping mall yang ramai orang) sebab nak cari Marimo ni yang ada di Tokyo Street, Tingkat 6, Pavilion. ^_^..

Suami cakap Marimo ni asal daripada Jepun dan hanya terdapat di Jepun. Dalam setahun, dia boleh membesar lebih kurang sehingga 1mm. Cuba bayangkan berapa tahun kena tunggu nak tengok dia jadi bola yang besar macam kat dalam gambar tue.  *_* .

Suami belikan I dua biji Marimo dalam satu botol dan untuk dia pun sekali satu botol yang sama. Tapi dia nak juga Bebola Marimo yang besar tue. 

Harga yang dalam botol RM 48 satu botol (ada 2 biji) tapi kecil sahaja. Suami nak yang besar, harga RM68. 

I tak kasi sebab cakap membazir, nak buat apa?Lagipun banyak nak kena save untuk benda lain plus sebab tak lama lagi nak tambah ahli keluarga baru. 

Sepanjang pusing pusing dekat Tokyo Street tue, suami asyik cakap pasal Marimo je dan kenapa dia nak juga yang besar tue. Kebaikan dia macam kepercayaan orang Jepun yang Marimo ni boleh membawa keceriaan,kebahagiaan,cinta, keuntungan dan macam macam lagi benda baik..hehe..pujuk baik punya...Lepas tue, asalkan I berhenti tengok barang-barang atau makanan yang pelik. Dia akan tanya nak ke? I cakap la tak nak..cuma nak tahu je sampai I try test popcorn yang ada macam macam flavor kat situ..dia tanya nak ke? I cakap tak nak dan I jalan straight..tengok belakang dia dah ambil satu popcorn flavor wasabi dan bagi kat I..

Last- last I cakap..oklah ok lah..pergila amik Marimo yang besar tue...hahahaha..Punyala seronok muka dia time tue...Dia suh I pilih..dan I pun pilih yang paling besar dengan sales gurl tue..

Lepas tu kitorang balik dan dia betul betul puas hati dengan Marimo dia..

Sayang.. <3

Jaga semua Marimo tu dengan baik tau..

Nanti I upload botol Marimo yang suami kasi tue sebab botol tu I letak kat pejabat untuk ceriakan bilik I.. ^_^

Saturday, 16 June 2012

~Final Say From Doctor~

Bila kita sebut pasal doktor...First thing yang akan muncul dalam fikiran kita mesti pasal sakit. Kalau tak sakit, buat apa nak jumpa doktor kan. I paling malas dan paling tak suka jumpa doktor, kalau jumpa pun sebab memang dah terpaksa nak ambil M.C sebab tak larat nak pergi kerja. 

Tapi hari ini, hari yang paling I tak sabar-sabar nak pergi jumpa doktor dengan suami. Suami pun sanggup tak pergi latihan menembak  dan dia sampai K.L pukul 2 pagi tadi semata-mata nak teman I jumpa doktor hari ini. ^_^

I pilih Klinik Hayati Sri Gombak..Main reason sebab doktor perempuan .. Senang nak tanya.. Masuk masuk je.. Doktor tanya " Ye, ada apa masalah sebenarnya ni?"

"Err, doktor, sebenarnya saya nak check pregnancy..boleh ?" sambil tersengih. Tapi suami duduk luar time ni. Tak terfikir plak nak suruh dia masuk sekali. Dia pun tak tanya. Jadi sorang sorang je lah kat dalam tue..

"Boleh,kita buat test dulu " kata doktor sambil tersenyum.

Lepas selesai semua test..bukannya banyak pun..Ujian air kencing je kot..hehe...

"Tahniah, puan disahkan mengandung 6 minggu 4 hari" 

"Terima kasih doktor" ^_^ ..tapi time ni suami masih di luar. huhu..

Ye lah. Kami berdua sama sama anak pertama dan ini adalah cucu pertama (insyallah) dalam keluarga kami..Jadi sama sama blur..hehe.. 

Tak apa lah ..slow slow..insyallah semuanya akan menjadi baik...Amin...

Tuesday, 12 June 2012

~Jom Makan Steamboat~

I rasa tak sihat pagi pagi tadi sebab dari semalam hidung rasa sensitif sangat.Bersin-bersin non-stop. Kalau lah boleh cabut hidung ni dan letak kat tepi sekejap.. Tapi mesti pelik rupa nanti kan. Okay tak jadi. Tarik balik..Biarlah hidung ada kat tempat asal.Jom kita pergi minum air panas dan ponteng kerja..eh eh silap.Bukan ponteng, rehat dekat rumah, kalau teruk sangat nanti pergi jumpa doktor ambil MC. ^_^ . Bestnya rehat dekat rumah. 

Nampak papa tengah siap-siap nak keluar dan tanya "Kenapa tak pergi kerja ni?" 

Dengan pantasnya menjawab "Flu lah papa, rehat la. Kat office pun asyik bersin je nak buat apa ?"


dan akhirnya

"Jom pergi makan steamboat" dan semua pun setuju..hehe..

Tinggal di Gombak, pergi makan steamboat di Plaza Masalam, Shah Alam dengan papa dan mama.


Restoran: Pak Long Steamboat Tuk Tuk, Plaza Masalam

Family Set Steamboat

Papa dan Mama

Tom Yam ~Nyum Nyum ~

Mama n I
~Sweet Beef~

~Hot Neslo~
Kuah Tom Yam restoran ni memang terbaik. My flu pun terus hilang. Jus Oren dan Apple dia pun bessshhhh sangat. Bill untuk family set + 2 jus buah + 1 Neslo + 1 Barli + 2 side order + 1 nasi putih + 1 mee goreng hanya RM 80 sahaja. Kira affordable la sebab family set tue pun dah banyak, daripada kita makan di Restoran Johnnys tu. Kalau dah makan banyak tu dah kira RM100 ++ sebab dah pernah belanja papa dan mama kat situ juga. Sekali sekala tukar selera apa salahnya kan.

Monday, 11 June 2012

Friday, 8 June 2012

Majlis Persandingan - 7 April 2012

Majlis persandingan dibuat sejurus selepas majlis nikah. Semuanya dilakukan dalam sehari. Dah alang-alang penat, biar penat terus. Senang, hari Ahad dah boleh rest dah..

Tema:Butterflies (warna-warni)
Makeup: Fiza dari Fiza Persona Bridal
Photographer: Saiful dari Fiza Persona Bridal n Sazanusa
Baju Sanding: Koleksi Sendiri

Pengapit Farid yang kacak n Lily yang manis
~ Best Fren Forever - Asma, Dieda n Akmar ~


~ Luv Families ~

~ Bob n Pian ~

~ Loving Couple Papa n Mama ~

~ Jiran - Jiran yang sangat baik hati ~

 ~Fiza (dua dari kiri) dan kazens dari Medan ~

~ Luv Families ~

wif Bos -- Harus ni..hehe

Majlis Pernikahan - 7 April 2012

Gambar sendiri sebagai Intro
Semalam genap 2 bulan I telah bernikah dan menjadi isteri orang.. Tapi baru hari ni nak update pasal tarikh pernikahan kami ^_^.. Ye lah. Setiap hari weekdays sibuk bekerja dan weekend travel sama ada I turun ke Selatan ataupun suami datang sini. PJJ la katakan. PJJ tue Perkahwinan Jarak Jauh tau. Bukannya pengajian jarak jauh sebab ada salesman tak habis habis call nak jual barang, bila cakap hubby tak de..kitorang ni pjj..dia ingat I ni student lagi and tanya tinggal kat kampus mana ? hehe .. Weekend ni dua dua tak bergerak ke mana-mana sebab cuti sekolah dah habis dan kami agak jalan mesti jem sebab ramai dah mula balik dari kampung masing-masing. Oleh itu, mari kita update N3..



Pasal nikah ni pun ada kisah yang menarik.. 

Hubby dan rombongan bergerak dari Johor awal-awal pagi nikah.. I dah mintak dia datang sehari sebelum sebab risau kalau jadi apa-apa kat tengah jalan atau jalan jem. Nasib baik tak apa-apa. Selamat sampai ke Gombak dan singgah sebentar di Masjid Al-Khairiyah sementara menunggu persiapan kat rumah I siap. 

Dan akhirnya pengantin lelaki tiba dengan peluh-peluh membasahi muka..hehe..
(tak der saper plak amik pic dia time tue). 

Rupanya hubby jalan kaki dari masjid sampai ke rumah di bawah matahari yang sedang memancar terik..eh eh.. terik ke? tak adalah terik sangat kot sebab baru pukul 10 pagi... exercise pagi pagi ye sayang... ^_^ sebab bas rombongan tak dapat nak lalu. Ni mesti sebab excited sangat nak nikah yeee.. kalau nak ulang balik waktu tue bole x ? macam sweet jer...

Alhamdulillah perjalanan pada hari ini pun berjalan dengan lancar, tidak hujan, tidak terlalu panas, berangin dan berawan..

Tema: Butterflies (warna-warni)
Pelamin: Fiza Persona Bridal - Highly recommended
Makeup: Fiza dari Fiza Persona Bridal - Highly recommended
Official Photographer: Saiful dari Fiza Persona Bridal n Sazanusa
 Baju Nikah: Koleksi Sendiri

I dan Adik (single lagi ni)

Papa, hubby dan Tok Kadi 


Mama (kiri) dan Mak Mertua (kanan) - ini je pic yg ada dedua..huhu

Pakcik-pakcik dan Komuniti Fasa 7

Tok Kadi bagi speech..sempat lagi menyakat kalau pengantin lelaki tak sampai, nak cari pengantin baru..huhu

Pakcik-pakcik Komuniti Fasa 7

Setelah Diijabkabulkan.. Amin..

Ladies in Pink ... My lovely pengapitsss

with all the ladies in pink..comey kan dorang

Kazens dari Medan..Kelas gituuuu..Loved their colors

Papa n Mama

Lovely Kazens

Monday, 14 May 2012

06042012

 Ini majlis Khatam Quran. Tapi kebanyakan gambar di ambil selepas tamat majlis dengan saudara-mara. Gambar comel-comel. Photographer pun layaannnsssssss...
-_-
^_^
*_*
@_@
(*_*)
Dengan saudara-mara dari Malaysia dan Indonesia
Nurul dan Alfian
Nurul dan Alfian
Nurul dan Alfian

Ayu dan Riri
Giera dan Nurul
Ayah dan Anak Perempuan selamanya.Raja Hydar bin Raja Iskandar. 

07042012

Pada tarikh yang keramat ini, akhirnya menjadi seorang isteri kepada Azlan.

07 April 2012

Dialah teman yang baik, dialah teman untuk bergaduh tetapi dia jugalah  yang sentiasa bermain di fikiran selama 7 tahun bermula pada 24 November 2004. Pada hari terakhir menjejakkan kaki di UiTM sebelum pulang ke Kuala Lumpur kerana telah tamat semester yang ke-6 ..Alhamdulillah tiada subject yang kena repeat.. ^_^ .. 

Yang sebenarnya, hari Azlan proposed untuk jadi GF adalah pada tarikh ini, ia adalah lamaran yang dibuat bagi kali yang kedua sebab pernah kena reject sekali waktu pertengahan semester.

 -_- 

Mestilah ada sebab kenapa kena reject..sebab nak tengok keikhlasan hati..adakah lelaki yang seorang ini hanya mencari teman ketika belajar ataupun mencari teman seumur hidup.. Lepas itu, Azlan pun ada bagi soalan cepu emas sebenarnya dan dia suka ulang ulang ayat tu sampai sekarang..Tetapi sebab ayat itu jugalah aku dah kelu tak terkata..Dan aku bersyukur kerana menerima lamaran kali kedua tersebut... hehe..dan kini aku bergelar isteri En. Azlan.


Adikku Nurul duduk sekali supaya aku tidak berasa gugup
Si Pengantin Perempuan
Si Pengantin Lelaki
Sedang membaca taklik bersama papa di sebelah kiri dan tok kadi Hj Ramli si sebelah kanan
Selamat menjadi isteri ^_^
Kucupan di dahi oleh En. Azlan *_*

Itu je ke..Eh..mesti lah ada banyak lagi nak upload ni. Pengantin perempuan masih excited nak cerita pasal wedding event dia.. Next story okeh..