Thursday, 21 April 2011

Penceramah Gitar


Semalam waktu hantar beg bertugas di Putrajaya, tiba-tiba ternampak notis di tepi lif. Ada ceramah muzikal oleh Penceramah Gitar. Wow. Menarik !! Dalam banyak-banyak ceramah yg telah dihadiri tak pernah pulak penceramah yang menggunakan muzik gitar sebagai salah satu medium penyampaian kepada audience.


Ceramah disampaikan oleh En Mohd Radzi b Omar daripada SPRM. Ya.. Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia. Hebatkan.. Beliau telah berkecimpung didalam bidang ini sejak dari tahun 1993 lagi. Dan telah mendapat liputan yang meluas dari dalam dan juga luar negeri. Ceramah yang disampaikan cukup berkesan di hati tambah-tambah lagi kalau bab yang menyentuh hati dan emosional.


Aku sebenarnya tak cadang pun nak datang dengar ceramah ni tapi dah alang-alang ada disini apa salahnya kan. En Radzi a.k.a ABAH banyak menyentuh mengenai perngorbanan ibu dan ayah.Kebanyakan mesej disampaikan melalui nyanyia beliau. Memang ku kagum dengan abah yang mampu menyanyi dengan baik sambil menyampaikan mesej yang memang sangat tepat dengan tajuk.


Last sekali kena buat wasiat untuk orang yang kita sayangi. Bagi yang belum berkahwin kena buat untuk parents la. So wasiatku adalah untuk PAPA n MAMA yang sangat ku sayangi. I LOVE YOU BOTH so much. Please lived happily ever after...


Video dibawah adalah mengenai pengorbanan seorang ayah terhadap anaknya - Team Hoyt - Rick and Dick Hoyt , anaknya yang ISTIMEWA yang tidak mampu untuk berjalan dan bercakap tapi mampu menghabiskan MARATHON di serata dunia. Aku teringat pada YAZID, Al-Fatihah untuk beliau. Seandainya semua ayah di Malaysia ini begini,  
ALHAMDULILLAH.

Wednesday, 20 April 2011

First day in Parliament

Giliran tiba untuk bertugas di Parlimen, paling menarik hari ni Tarikh Lahir ku. 

Jadi hari ini memang akan ku kenang sepanjang hayatku la.^_^ . 

Bersama kasut hitam baruku. haha..Sakit kaki pakai kasut tu naik turun tangga. 

Tak apalah..

Kenangan Sehari di Parlimen..

Beg Bertugas dan Kasut Hitam ku

Monday, 18 April 2011

Tema

TeTheme Colour sangat penting bagi sesuatu majlis. Lepas dah decide tema apa, baru boleh fikir barang-barang yang seangkatan dengannya. Tapi masih tak dapat decide lagi nak tema warna apa..


Kalau warna biru macam ni okay tak ??


Pameran Pengantin Bajet Selayang Mall, 6 - 8 Mei 2011


Ini ada satu lagi Pameran Pengantin Malaysia 2011 di Selayang Mall pada 6 - 8 Mei 2011. Kali ni Edisi Pengantin Bajet.

Tema event ni warna Epal Hijau a.k.a Green Apple..Sweet, fresh, segar lagi. 

Edisi bajet ni bertujuan untuk memberikan pakej yang terbaik pada harga yang sangat berpatutan. Ye lah, kalau dah habis semua bajet untuk majlis kahwin lepas tu berhutang sekeliling pinggang nak buat apa kan..

Life after marriage is more important but the wedding day is also important la..^_^ . Jangan ambil ringan sangat sebab hari itu lah yang akan dikenang sepanjang zaman, Sampai ke anak cucu nanti tau..

Ada lebih kurang 3 minggu lagi sebelum pameran tue, planning turun Selayang Mall ramai ramai jom.

Budget Thinking

Photo taken by Mr Hatiku ^_^


Time ni tengah pening fikir pasal bajet n guest list...

Common on Bebeh..yieehhaaa

Makan - Makan

Waaa..Rasa macam nak nangis jer ari nie ?? 

Apa yang biasanya orang rasa macam nak nak nangis nie buat eh??

Kalau ikutkan hati, aku nak makan coklat jer sekarang ni tapi nasib baik puasa ^_^

Aktiviti yang biasa dilakukan kalau emosi tengah berkecamuk..apa lagi

1) Makan - Makan
Garden Cafe MidValley

2) Makan Ice Cream

Ice Room ^_^

3) Makan dengan Kawan Kawan
Village View Bangi

4) Makan dengan family 

Garden Cafe wif Mama n Nurul

Tapi aku paling suka yang ni..
4)
5) Makan dengan Mr Hatiku

Tony Roma's Sunway Pyramid

Walauapa pun masalah kita, setiap masalah ada jalan penyelesaian..

Yang penting 

Jangan Putus Asa 

dan 

Terus Berusaha..

dan 

Jangan Lupa Berdoa Minta Keredhaan-Nya.

Sunday, 17 April 2011

::Ekspo Perkahwinan Bajet Anggerik Mall 22 - 24 April 2011::

Lepas satu, ada satu lagi Pameran Pengantin..^_^

Last Friday, ada satu pameran pengantin di PKNS Bangi..kawan bagitahu then terus dia bawa pergi sana during Lunch Hour, hari jumaat kan. rehat lama sikit. Thanks Izyan..

Fully Sponsored by Rumah Kebaya Malaysia..

Yang terlepas pergi pameran tue. haa ini ada satu lagi 
Ekspo Perkahwinan Bajet di Anggerik Mall Shah Alam pada 22 - 24 April 2011.

http://ekspokahwin.blogspot.com/
 Sebenarnya last Sunday pergi situ jugak, rupanya salah tarikh..huhu..tapi ada juga booth yang sedia ada yang akan join di pameran tu nanti. Salah satu Booth yang jual baju kebaya khas untuk pengantin. Harga sangat sangat sangat murah. Dah rasa macam nak beli je..Fikir balik, warna pun tak decide lagi nanti beli tak confirm lagi pakai. tak jadi..

Harga sepasang baju kebaya pengantin tu hanya RM 150 sahaja. Kalau beli dalam kedai, sepasang baju harga sebenar adalah RM300 ++.

Gambar Contoh: credit to mignonesia

MURAH SANGAT SANGAT SANGAT KAN...

Baju Untuk Pengapit Okay tak...^_^
So for those who are planning for their wedding, mari mari kita ke ekspo ni untuk mencari idea yang terbaik.

Semuanya bermula dari perancangan awal

^_^


Thursday, 14 April 2011

Checklist: 4 Bulan Sebelum Majlis

Checklist: 4 Bulan Sebelum Majlis

4 bulan sebelum majlis:
  • Sediakan persalinan untuk:
Status:
Nikah
Reception
Bertandang

  • Pilih cincin perkahwinan
Status:
Wedding ring for her
Wedding ring for him

  • To buy /order doorgift and tag
Status:
Nikah
Reception
Bertandang
  • To place booking for entertainment
Status:
 Tarian
Kompang

  • Guest list
Status: 
Nikah
Reception
Bertandang

  • To order invitation card
Status:  
Design
Layout
Colour
Wording
Details


  • Langsir to sent to tailor/ wall paper
Status: 
Living hall
My room
  • Carpet
Status: 
Living room
My room
  • To find complete package for majlis bertandang
Status:


Wednesday, 13 April 2011

Checklist: 7 - 5 Bulan sebelum majlis

Checklist: 7 - 5 Bulan sebelum majlis


7 - 5 Bulan sebelum majlis:

  • Menghadiri kursus perkahwinan
Status:
Yours Truely
Dear Fiance

  • Memilih MUA
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang

  • Memilih Photographer
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang
  • Memilih Videographer
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang
  • Entertainment
Status:
Tarian
Kompang
  • Decorator
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang

  • Caterer
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang
  • Canopy
Status:
Nikah
Bertandang
  • Finalized on Doorgift
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang

  • Guest List
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang






  • Stationary
Status:
Wedding Invitation
TQ Card

  • Honeymoon ( if any)
Status:
Date
Place to go
Air Ticket
Accommodation

Checklist: 12 - 8 bulan sebelum majlis

Checklist: 12 - 8 bulan sebelum majlis

Tangguh punya tangguh last last dah sampai bulan April dah pun. Masa dah tak banyak lagi dah nie..ni Catatan 12 - 8 bulan sebelum event berlangsung..eeee...dah seram sejuk dah nie..blogwalking dan terjumpa satu blog yang sangat sangat membantu..jd I start my own planning based on her blog..

(credit to Cik Belle (renda-perancis) 4 event planning inspiration) 


12 - 8 bulan sebelum majlis:
  • Tentukan tarikh
Status: 
Nikah (to be announce later)
Resepsi (to be announce later)
Bertandang (to be announce later)

  • Tentukan lokasi
Status:
Nikah
Resepsi
Bertandang
  • Tentukan budget
Status:
  • Tempah tempat resepsi
Status:
  • Pilih tema, gaya
Status:
Resepsi
  • Pilih pengapit, dapatkan persetujuan
Status:
Nikah
Resepsi


  • Memilih petugas-petugas bagi melancarkan majlis
Status:
Nikah
Resepsi
  • Risik photographer + videographer, lihat portfolio
Status:  
Nikah
Resepsi
  • Selidik catering yang menepati ciri-ciri yang dikehendaki
Status:
Nikah
Resepsi
  • Memilih MUA
Status:
Nikah
Resepsi


::Lunch Hour::

Lunch Hour kat office biasanya memang menarik. Bila hari Jumaat memang lagi menarik terutama bagi kaum wanita. Waktu ini lah digunakan sepenuhnya untuk buat perkara-perkara yang memang nak dilakukan sebab waktu rehat yang agak panjang. Kaki pun melangkah panjang sikit ^_^.

Me wif Menu

Lin wif chicken menu

Izyan wif beef menu


Lunch Hour wif colleagues in Teppanyaki

Sunday, 10 April 2011

::Siapa yang cakap ??::

Saya call awak untuk ambil tahu pasal awak. 
Kalau awak cakap baik-baik memang nak keluar jumpa awak dah. Memang nak pergi MidValley nak tengok ada Pameran Pengantin kat sana. Tapi awak dah sergah saya pulak dan cakap macam-macam , macam saya tak ambil peduli pulak.. 

Awak demam update kat facebook boleh, saya tahu pun dari situ..Kalau saya demam, awak orang yang saya sms dulu tau..walaupun awak cuma nasihat minum air banyak-banyak je. Hello...siapa yang tak ambil peduli pasal siapa. Siapa cakap yang hari sabtu n ahad memang dah sibuk dengan kelas.. Siapa yang cakap gaji banyak untuk kerja dua hari je dalam seminggu n rasa bersalah kalau saya datang.. Siapa yang cakap tak nak keluar semalam. Semalam setahu saya kita tak de cakap kat telefon langsung tau.. Hari jumaat ada lah..Tarikh dah semakin dekat, siapa kata saya tak peduli. Saya banyak tengok tengok tempat dan cari idea, bila saya tanya awak, awak selalu kata terserah la mana yang baik..Memang lah saya selalu tukar tukar warna, tukar tukar tempat..tapi awak tak kisah pun saya tukar tukar sebab awak memang tak kisah pun..apa-apa pun boleh..bila saya buat keputusan, cakap tak tanya pendapat awak pun..bila saya tanya bagus ke tak awak cakap terpulang la..TAK PAHAM LAaa

Sedih tau bila jadi camnie..Bukan awak seorang je tau yang hidup susah kena tanggung keluarga. Orang lain pun sama..Yang berbeza cara penerimaan orang tu terhadap cabaran yang dia terima..Tak der niat pun nak tulis kat sini pasal benda ni tapi saya nak cakap kat awak..

*_* Saya memang kisah dengan semua yang awak cakaP *_*

Saturday, 9 April 2011

::Ahad di Bulan April::

Today is Sunday and it is in April. 

Sebenarnya sendiri tak tahu nak tulis apa. Rasa teringin nak pergi Pameran Pengantin di PWTC hari ni. Event ni start hari jumaat lepas tapi tak tahu nak ajak siapa. 

Nak ajak Mr Hatiku, dia kata okay, tapi faham sangat sangat nanti dia kena ikut kawan-kawan dia. Jadi tak boleh nak fix time pun. Sebab nanti dah last last minit, kawan-kawan dia mesti ajak buat aktiviti yang dia sendiri berbelah bahagi dia nak pergi atau tak. Jadi malas la nak ajak dia. 

Nak ajak Nurul, bertuah punya adik. Kalau ajak dia, dia tak mahu tapi kalau dia suruh temankan dia pergi mana-mana, kena pergi plak. 

Kesimpulan, Home Sweet Home. 

Malas nak keluar..hehe..

Kejap lagi nak pergi barang-barang untuk prepare Goodie Bag untuk kanak-kanak for SPLASH DAY ...aktiviti CPK day out..mungkin ini aktiviti terakhir kami semua bersama-sama. So nak bagilah sumbangan sikit supaya ia akan jadi yang terBEST dan dikenang sepanjang masa. 

^_^

Friday, 1 April 2011

::Kembali Semula::

Akhirnya kembali semula ke rumah lama @_@. 

Sebelum ini, ingatkan nak ke rumah yang baru. 

Dan blog yang baru dikenali sebagai 


Tapi nampaknya tak jadi sebab rasa lebih attached dengan rumah yang ini. 

This is more me. @_@

Memang sukakan penyu dan tak berpeluang lagi jumpa seekor Mr Penyu. Nantilah, satu hari nanti akan ku jumpa jua. 

Siapa nak follow ???