Sunday, 5 December 2010

::A Famosa Resort, Melaka::

A Famosa Resort, Melaka {Di mana semua mimpi jadi kenyataan}.

Ketika Melaka menjadi salah satu pusat komersial yang terkenal di Asia, tetapi nilai nilai  budaya, idea dan nilai senibina (architecture) masih dikekalkan di sini. Sebenarnya ia dinamakan berdasarkan monumen terkenal yang ditinggalkan oleh Portugis pada kurun ke-16 yang masih kekal sehingga ke hari ini di Bandar Melaka Bersejarah. Logo resort ini juga melambangkan bayangan yang berlatar belakangkan gerbang pintu masuk A famosa tersebut.


 Zaman itu mungkin telahpun berakhir namun telah dinilai oleh pelbagai peringkat bahawa ia adalah tempat rekreasi terkemuka untuk bercuti. Bertempat di laman 1300-acre di Alor Gajah, dikelilingi oleh perbukitan rolling dan sebuah desa yang subur, A'Famosa adalah tempat impian bercuti yang akan memikat indra anda, menenangkan saraf anda dan meninggalkan anda benar-benar segar dan diremajakan .

Salah satu hal terbaik tentang A'Famosa ialah lokasi strategik dari Jalan Raya Utara-Selatan-drive hanya setengah jam dari bandar bersejarah Melaka, 45 minit dari Kuala Lumpur International Airport dan sekitar satu jam dari Kuala Lumpur. Resor ini juga sangat popular di Singapura kerana hanya memerlukan masa dua jam dengan jalan untuk pergi ke sana dari Kota Singa. Sebuah mod alternatif perjalanan adalah melalui kereta api, mendarat di Stesen Kereta Api Tampin yang hanya beberapa minit naik teksi 10 minit.

Disebut-sebut sebagai tujuan one-stop untuk perniagaan dan kesenangan, A'Famosa menawarkan kejohanan antarabangsa 27-lubang lapangan golf, Haiwan sangat-diakui Dunia Safari, Water World Theme Park, Equestrian Club, Resort Hotel, Villas, Condotel, baik persidangan kemudahan Jamuan / dan banyak lagi. Itu salah satu daripada beberapa resort di daerah ini yang jujur boleh menuntut mempunyai 'sesuatu untuk semua orang tanpa memandang usia, apakah anda seorang pegolf avid, penyayang binatang, peminat sukan air, atau hanya seseorang yang menikmati melarikan diri, bahagia tidak bimbang dari hiruk-pikuk kehidupan bandar moden.

Kenapa tetiba aku cerita pasal A famosa ni.. Sebab aku nak pergi sana esok..Yeeaayy..Bercuti.. 

P/S: Thank you to Ms Google kerana telah direct translatekan kepada Bahasa Melayu dari laman web rasmi A Famosa.. hehe

No comments:

Post a Comment