Sunday, 28 November 2010

::Kereta terbaik tahun 2010::

Tidak lama lagi aku akan memerlukan sebuah kereta untuk pergi ke kerja. Keluar awal pagi, merempuh kesesakan lalu lintas sudah mula terbayang didalam fikiranku. Iyalah. Selama 2 tahun lebih aku pergi kerja, tidak perlu semua itu.Start engine pun tak perlu sebab engineer kan ada..hehe..Itulah untungnya bekerja di dalam Kapal MiSC. Bangun tidur, mandi, pergi breakfast ( itupun ada orang dah sediakan ^_^ ) then report duty to the Master of the vessel.

Tetapi semuanya akan berubah. Aku sedang berfikir nak beli kereta apa ya ?? Tak mampu nak beli kereta mahal-mahal lagi. Yang penting jimat minyak dan maintenance kurang. Akmar beli kereta Toyota Vios. Aku pun dengar kereta Vios yang terbaik dari segi Fuel Consumption dengan Maintenance. Jimat bajet la sikit dan sangat berbaloi untuk 2nd value. Tapi kereta Kia Forte pun menarik juga. Betty beli kereta nii,jiranku Farhan juga ada kereta ni. Sangat canggih oooo dalam dia..suka suka..Tapi masih lagi berfikir sebab banyak benda nak buat next year yang memerlukan jumlah duit yang sangat banyak. Everything will happen next year ^_^. Nak beli sekarang pun tak boleh sebab tak ada slip gaji. Kan sedang menunggu Mr Posmen nie ..huhu

Kebetulan mereka pun baru umumkan Juara Kereta Terbaik Tahun 2010 ( The Best Car of the Year) di COTY Gala Dinner yang diadakan di The Saujana, Kuala Lumpur.Berikut adalah kereta yang terbaik mengikut kategori masing-masing.

1 - Entry Level Car 
Hyundai i10 1.25 kappa

2 - Compact Car
Ford Fiesta - (Hatchback/Sedan
3 - Family Car
Kia Forte
4 - Executive Car 
Hyundai Sonata
5 - Premium Executive Car (below RM300,000)
Volkswagen Passat CC
Overall Car of the Year 2010 – Volkswagen Passat CC


Best Design Award – Volkswagen Passat CC


6 – Premium Executive Car (above RM300,000)
Mercedes-Benz E-Class (E200 CGI)

7 - Limousine
Jaguar XJ
8 - Performance Car (below RM300,000)
Volkswagen Golf GTi Mk6
9 - Premium Coupe/Cabriolet
Audi A5 Coupe
10 – Compact MPV (Below RM150,000)
Perodua Alza
11 – Large MPV
Mazda 8

Ssangyong Stavic
12 - SUV (Below RM200,000)
Hyundai Tucson (2.4 L)
13 – Premium SUV
Mazda CX-7
14 - SUV (RM280,000 - RM350,000)
Mitsubishi Pajero

15 - SUV (RM350,000 and above)
Porsche Cayenne (S Hybrid)
16 - Pickup Truck (4x4)
Isuzu D-Max 2.5 Super Common Rail

17 - Pickup Truck (4x2)
Ford Ranger Double Cab 4x2 XL
Automotive Man Of The Year : Naza Group joint group executive chairman SM Nasarudin SM Nasimuddin

Congratulations to him. Need to start kumpul duit nak bayar deposit kereta untuk next year.





No comments:

Post a Comment