Monday, 31 May 2010

::I-City - City of Digital Lights::

Sebelum ni, Mira ada tulis entry pasal bawa saudara Mira berjalan-jalan di I-City, kami siap berposing-posing mengambil foto kenangan..hehe.. Baru baru ni, ada terbaca di The Star, I-City ada membuat pertandingan fasa ke-dua pasal tempat ni. Fasa pertama dah lama tamat dah penyertaan sebanyak 1,000 penyertaan sahaja. Kali ini, mereka jangkakan penyertaan sebanyak 3,000 penyertaan.


I-city sangat berpotensi untuk menjadi salah satu destinasi baru pelancongan dalam negara.Hasil foto dari para pemenang fasa pertama fotografi I-City dipamerkan di Shanghai World Expo yang telah diadakan baru-baru ini.
 Hadiah yang ditawarkan pun sangat menarik. Tapi Mira tak de bakat nak jadi photographer. Jadi kepada mereka yang mempunyai bakat, minat, yang paling penting kreatif, inovatif, dan ada kamera boleh la join contest nie. Cepat..Cepat..tarikh tutup dia 31 Ogos 2010.

Theme:
 i-City : It’s Always On

Categories:
1. Art & Technology (Lighting Sculpture)
                2. Scenery & Activities (Includes Family, Building & Aerial View)
                3. Potraiture
                4. Dancing Lights Display themed – “Hibiscus in the Sky”

Venue:
  i-City, Shah Alam 

 Entry Fee: 
RM 10 for up to 3 images

Borang untuk pertandingan ni boleh didapati di laman web utama I-City. Untuk maklumat lebih lanjut. Boleh lah tengok kat laman web I-City : - http://www.i-city.my/

Saturday, 29 May 2010

::Mata::

Selamat Pengantin Baru buat Nur Diyana. Semoga berkekalan ke anak cucu hendaknya. Mira tak dapat pergi sebab ada urusan..Mira tersalah pilih hari sabtu, mula dari jam 2 petang sampai pukul 12 malam.Banyak event lain yang boleh Mira buat hari sabtu.

Baru nak belajar berniaga, bukan tak boleh belajar dari mama, bukan jugak tak boleh berniaga dari blog macam rakan-rakan yang lain. Mira ingatkan ni sebagai satu langkah untuk promosi kedai mama sekali. Tapi macam susah jugak nak survive nie..huhu..tak per tak per..next week tukar stragegi pulak..

Jadi apa kaitan dengan mata pulak nie ?? Semalam waktu tengah buat preparation, mata Mira tercucuk besi gantung baju mama. Nasib baik tumpul. Tapi sampai sekarang ni mata Mira masih merah dan macam berlaku pendarahan dalaman. Dah cari dalam internet simptom. Dia cakap pendarahan dalaman mungkin berlaku kalau tertusuk benda tumpul, kalau tak, boleh sebabkan glaukoma..Herm..Kena g jumpa doktor nie.Adoi.

Friday, 28 May 2010

::Jealous of the cat's freedom ?? ::


Wondering why did the dogs staring at the cat even though they are actually next door neighbor..hehe..Freedom I think ... Is it ??

Sunday, 23 May 2010

:::10 reasons why I blog:::

Never thought this blog will be active until today *.* . This is the 50th entry in this blog and I thought why did I start creating this blog by the way. And I can only think 10 reasons:-

1) Trend ~ Everybody have, I must have one too :>
Blogging have become a trend right now. Almost everyone that I know have their own blog. Either to share their personal stories or become a tool to promote their business product.

2) Share Sweet Memories ~ In my life 
I have 3 month vacation and everyday has it's own sweet memory for me (before) and I'd loved to share all those sweet things with other people especially during late Ajid in school..Planning to tell lot's of stories regarding how ajid's is doing in his school...But I guess I'm late...:( I really missed those days.

3) Leisure ~
I have lot's of free time at home. I'd loved to hang out at home watching HBO and AXN channel. (Need to get rid that channel, I'm stuck to it).

4) Brain Storm ~ huhu
My brain need to workout.Haha. With a long holiday,nothing to do except for routines everyday.My brain jammed.

5) Earn Side Income ~ Still Learning
Nowadays, we can earn side income through blogging (nuffnang,advertlits,googles etc). Still learning how to do that. Knew that need to improve my vocab and wordings either in english or malay.

6) Share Experience ~ Job Scope
To be the only female onboard vessel (sometimes) seems to have attracted people around me to hear my stories. Not that I'm tired to tell the same stories all over again. ( I loved to tell stories just that afraid that no one want to hear me all day long...haha) Through blogging, they (especially my family) are able to know every update from me directly without any middle person who loved to tell stories on my behalf.And I'm afraid that the stories will be twisted.

7) Business Promotion ~ Still Learning
Internet is the most effective ways to promote your product. Currently is helping family business and planning to expand the business. But need to consider lot's of things since working onboard vessel, someone who is involved in service business cannot be like chipsmore. Kejap ada, kejap tiada. Will be seriously involved after finished my contract.

8) Challenge to increase the traffic
Consider increasing the traffic as a challenge. Just for fun,have a target. Loved to feel the satisfaction when your target is achieved.

9) Loved designing the blog ~
I'm not a designer (not like dieda or emma or etc,hehe..)..Have no idea at all in designing. Though blogging I can design my blog sesuka hati..hehe..

10) Connection ~
I have families in 2 countries. Doesn't want to 'putus hubungan' with any of them. So by blogging is the most effective ways since we cannot communicate with each one of them right...My mom has 10 siblings and my dad also has 10 siblings. This is what I believe with 'JODOH'.How many cousins do I have...haha..so many..Meriah sangat :)

How about you guys ?? What are the reason's you start blogging anyway.

Wednesday, 19 May 2010

::Interesting About Life::

It has been a while I posted some N3 in Malay language. Lots of things happened in my life lately. But as someone has told me a very long time ago, "Ada Hikmahnya". Yes. I still hold that words, everything that happened has it's own reason. As we are here, we can only plan our future, but the great Allah is the one who decide. Herm..

As what happened to me lately. Was offered to do attachment in office after 3 month holiday.Did not apply to do so (but it crossed my mind occasionally,hehe).Maybe or maybe not,service in the office will be continued until August.Contract with MISC is only for 3 years,have been onboard vessel twice, currently ashore for 6 month ( maybe 9 month if they still want me to work in office). Lucky me,able to be with my family during difficulties especially when Arwah Yazid passed away. Thank you so much. Everyone has played their role unintentionally has open lot's of opportunity for me to do other things.But still have to go onboard vessel one more time so that can finish contract with honour. Not everyone can do that. But can I?? just wait few more month to see.

Words from my manager e-mail, 

ENJOY YOUR LIFE,HOW IT IS AND HOW IT COMES, 
SOMETHINGS ARE WORSE FOR OTHERS AND MUCH BETTER FOR US.

Sharing interesting slides about LIFE .. Best email this year (unable to upload original version,tried to upload the same pic in very slides for your best viewed)

If you think you are unhappy,look at them !!!

If you think your salary is low, what about her ?

If you think you don't have many friends...

When you feel want to give up, try to think about this man ..

If you think you suffer in life, do you suffer as much as he does ...

If you complain about transport system, what about them...

If your society is unfair to you, how about her ..


Things are worse for others and is a lot better for us.

There are many things in your life that catch your eyes

but only a few that will catch your HEART 

pursue those...

Are you still complaining...

Observe around you and be thankful for all that you have in this transitory lifetime.
We are fortunate, we have much more than what we need to be content.   Let us try not to see this endless cycle of consumerism
and immorality in which this “modern and advanced” society forgets and ignores the other two thirds of our brothers and sisters.

Let us complain less and give more!

Sunday, 16 May 2010

::Kerdipan Malam di I-City, Shah Alam::

Keluarga dari sebelah mama datang ke Malaysia untuk menziarahi keluarga. Masih bertuah kerana masih mempunyai embah dan kakek. Owh. Embah itu maknanya nenek dan kakek itu maknanya atuk. Mama berasal dari Medan, Indonesia dan Mira dan adik-adik bangga menjadi anak kepada Malaysia dan Indonesia. Ini kerana kami mempunyai dua negara untuk melancong :). Dan keluarga di sebelah Medan sangat rapat antara satu sama lain. Hubungan dengan saudara kat sini  pun rapat. Selalu bertanya khabar especially cucu Atok, Ana, Kak Ngah, Gra dan lain-lain yang selalu datang rumah. Tak larat nak sebut semua.Ramai sangat. Thanks to facebook and blogs. Hubungan kami sekeluarga dengan mereka tidak putus. :)


Salah-satu tempat Mira bawa mereka pergi jalan-jalan di I-City, Shah Alam. Nak bawa pergi tempat lain confirm mama dah bawa dah.Mira upload pic pic. Mungkin tak berapa cantik sangat sebab guna kamera handphone kesayangan Mira aja. Thanks to Alfian kerana menjadi cameraman pada malam itu.Ooopss..Silap..Pada Tengah Malam Hari Itu..hehe..


Kami berempat jenjalan menikmati cahaya lampu. Hehe..Ada lagi 2 org tapi tak mahu turun, mengantuk. Rugi la diorang tue..

Berehat sebentar ..hehe..
Nampak tak kitorang kat mana ???
Burung Merak

Pilih Pilih



Termenung jauh

Terima kasih ya embah, kakek dan keluarga di Medan kerana sudi menziarah kami.Walaupun kita jauh di mata, tetapi dekat di hati. Oops..Gambar kakek tak der erh...erm..Maaf ya kakek..Tak sempat ambil photo nya.. *.*..

Walaupun jam telah menunjukkan hampir pukul 1 pagi, I-City masih meriah dengan kehadiran pelancong especially student la sebab dekat dengan UiTM kan. Jadi kepada mereka yang masih belum datang ke sini, datang lah sebelum kawasan ini dibuka sepenuhnya sebab kawasan ni masih lagi bersih daripada sebarang pencemaran. 

Wednesday, 12 May 2010

:::Berniaga di MARDI :::

Mira sibuk membuat persiapan untuk berniaga di Mardi pada hari sabtu ini. Sebenarnya ini kali pertama Mira bertanggungjawab sepenuhnya untuk membuka gerai. Risau pun ada juga takut tiada sambutan nanti. Kalau sebelum ni dapat sokongan kuat daripada kawan-kawan mama. Mama sangat hebat sebab mempunyai kawan-kawan yang hebat dan sentiasa ada memberikan sokongan. Sesetengah orang kan susah nak dapat sokongan walaupun daripada saudara mara sendiri. Tambahan lagi mama kan anak perantau. Mama pun semakin tabah mengharungi dugaan dan sentiasa memberikan senyuman walaupun hatinya sakit. :) .

Sajer buat N3 hari ni sebab nak list down perkara yang perlu diselesaikan hari ini. Jadi esok boleh double check dan tak perlu terkejar-terkejar cari barang nanti.

Senarai yang perlu ada untuk gerai di MARDI:-

1) Khemah
2) Meja
3) Barang Jualan ( Baju dari Astuty Collection especially Kebaya)
4) Palang
5) Bracket
6) Plastik putih
7) Plastik jualan
8) Extension 
9) Cangkuk
10) Besi Penyangkut Baju
11) Lampu
12) Alas Meja
13) Aper lagi erk..nanti tambah kalau ingat

P/S Updated notes: -Bazaar semalam tak dapat pergi plak sebab ada beberapa masalah teknikal.Tapi malam pergi juga tengok prestasi rakan seperjuangan Mira. Bawa adik-adik dan bibik sekali.

Saturday, 8 May 2010

:::Hari Ke-10 pemergian Ajid:::

Hari ini hari ke-10 pemergian Ajid. Semuanya sudah semakin pulih. Mama pun sudah semakin kuat.Nurul semakin kuat. Masing-masing telah kuat untuk melakukan aktiviti harian semula. Terima kasih kepada semua sahabat-sahabat Mira yang terus memberikan semangat dan selalu ada ketika Mira sedang sedih.

Tetapi satu perkara yang paling ketara yang dapat Mira perhatikan sekarang adalah rumah ini semakin sunyi. Walaupun dapat cuti daripada office selama dua minggu. Mira sangat bosan dirumah. Tak tahu nak buat apa. Nak pergi gym, rasa macam belum sesuai lagi. Mungkin esok kot, trainer Mira pun dah tak call lagi mungkin dia faham Mira tidak mahu diganggu buat masa ini.

Hari ke-10 pemergian Ajid, Mira ada baca satu petikan bahawa kanak-kanak tidak akan disiksa dikubur melainkan amalan orang lain terhadapnya.

`Satu ketika Aishah lalu dikubur seorang kanak-kanak kecil dan beliau menangis, lalu ditanya: Apa sebab yang membuat engkau menangis wahai Ummul Mukminin? jawabya: Aku menangis anak kecil ini kerana kasihannya daripada siksa himpitan kubur.

Seterusnya mereka berdalilkan hadith riwayat Hannad bin al-Sariy dari Abu Said bin al-Musaiyib katanya:

Aku melihat Abu Hurairah menyembahyang mayat bayi yang belum pernah mengerjakan suatu kesalahan pun, lalu berdsoa’; Ya Allah hindarkannya dari azab kubur.

Menurut hadith dari Abu Hurairah mayat kanak-kanak tidak disiksa berdasakan amalan mereka sama ada meninggalkan ta’at atau melakukan maksiat, malah mereka  akan disiksa  disebabkan amalan orang   lain terhadapnya,   dalilnya maksud Hadith Rasul Allah s.a.w.;


Sesungguhnya mayat itu disiksa disebabkan tangisan ( ratapan) orang lain atas mayat itu.

Oleh itu tidak syak lagi bahawa didalam kubur itu terdapat berbagi kesakitan dan kerunsingan dan kesiksaan   disrasai menurut kesan sekitarnya, maka dengan itu disyariatkan supaya berdoa agar dihindarkan dariapda azab tersebut.

Petikan, Ibnu al-Qaiyim, Kitab al-Roh, hal. 238, Dar Ibnu Kathir.' Dari website: Siksa Kubur

P/S: Masih rasa sedih kerana ada sesetengah sahabat yang tiba-tiba tidak bercakap dengan Mira dan Mira sendiri confuse apa sebabnya. Tapi rasanya Mira tidak mengganggu hidup diorang sebab Mira sendiri sibuk dengan kehidupan Mira sebelum ini. Melainkan ada yang suka menyampaikan-nyampaikan cerita yang kurang enak didengar ataupun mungkin hanya hati Mira yang berkata demikian. Kalau ada, please jumpa Mira terus daripada dengar khabar daripada orang lain.


Monday, 3 May 2010

:::Memoir bersama Arwah Yajid:::

Sewaktu di Sogo, kali pertama bawa Jenjalan. Ajid happy time ni jumpa awek sales gurl :)

Kat Rumah tgk tv


Makan mushroom soup kat Italiano, One Utama


On my lap wif his penyu


Fish Spa - Geli kaki Ajid time nie






 
 
 Kaki Ajid geli bila ikan gigit manja



Me wif Beloved AJid


Waktu kat Nando's Melaka, Celebrate birthday mama

P/S Kualiti gambar mungkin kurang memuaskan kerana semua ini adalah gambar dari kamera telefon bimbit Mira. Untuk simpanan peribadi sahaja.