Thursday, 28 January 2010

::::1 Malaysia Concept:::

While cleaning up my room, I'm so 'rajin' today...hehe...I found a pamphlet regarding public sector modernisation. Just thought that by blogging it, it can helped me to memorizing it and understand it better for my exam preparation. I can memorize things better by writing it down somewhere but I believe that if I post it through blog, we can share the information. And that is much more better..

:::1 Malaysia:::
  • It is not something new since it is as a continuous effort since Tunku Abdul Rahman.
  • Various in ethnicity is the source of Malaysia strength and success. The basic of 1Malaysia concept as a platform to achieve success.
  • Togetherness and sense of belonging in one big family need to be implemented and practiced.
" Untuk Maju manusia perlu sentiasa berada di hadapan keluk perubahan manakala untuk kekal di hadapan manusia perlu menerajui perubahan, sebalik jika hanya bernostalgia dengan sejarah kejayaan lampau tanpa gigih mencari kejayaan-kajayaan baru akan menyebabkan gejala jumud dan beku membudaya."

IIbuku Seorang Pembohong


Ibuku Seorang Pembohong

While I was checking my e-mail one by one, because I want to clear my mail. There are more than 800 mails in my box since I just read through them and leave it just like that without bother to delete or save it in other box....And I came across this article by one of CNI Group Member...It is a very good story to  be shared with others...Well, love your mom while you still can or you will regret it until the end of your life....

May 8th, 2008
Petikan daripada yahoogroup:

Memang sukar untuk orang lain percaya,tapi itulah yang berlaku. Ibu saya memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu untuk dijadikan renungan anda sekalian.

Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga.

Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi ibu cepat memujuk. Ketika makan, ibu sering membahagikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, ibu berkata : "Makanlah nak ibu tak lapar." – PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA.

Ketika saya mulai besar ibu yang gigih sering meluangkan watu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Ibu berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk membesarkan kami adik-beradik.

Pulang dari memancing, ibu memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera. Sewaktu saya memakan gulai ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa daging ikan yang masih menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi..

Saya sedih melihat ibu seperti itu.. Hati saya tersentuh lalu dengan menggunakan sudu saya memberikan ikan itu kepada ibu. Tetapi ibu dengan cepat menolaknya. Ibu berkata : "Makanlah nak, ibu tak suka makan ikan."PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Ibu pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya,abang dan kakak.

Suatu dinihari lebih kurang pukul 1.30 pagi saya terjaga dari tidur. Saya melihat ibu membuat kuih denagn beremankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya melihat kepala ibu terhangguk kerana mengantuk. Saya berkata : "Ibu, tidurlah, esok pagi ibu kena pergi kebun pula." Ibu tersenyum dan berkata : "Cepatlah tidur nak, ibu belum mengantuk lagi."PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.






Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, ibu terus sabar menunggu saya di luar dewan. Ibu seringkali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Illahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.

Ketika loceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, ibu dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih saying ibu yang jauh lebih kental.

Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum. Tapi ibu cepat-cepat menolaknya dan berkata : "Minumlah nak, ibu tak haus!!"PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.

Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas saya baru beberapa bulan dilahirkan, ibulah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Ibu bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.

Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang untuk membantu ibu. Anehnya, ibu menolak bantuan itu..

Jiran-jiran sering kali menasihati ibu supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi ibu yang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Ibu berkata : "Saya tidak perlukan cinta saya tidak perlukan lelaki."PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.

Setelah kakak dan abang habis belajar dan mula bekerja, ibu sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit. Tetapi ibu tidak mahu. Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya.

Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan ibu mengirim balik wang itu dan ibu berkata : "Jangan susah-susah, ibu ada duit." PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.

Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan lagi pelajaran ke peringkat sarjana di luar Negara. Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang,kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya juga di luar negara.

Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini ibu habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.
Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya. Ibu tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata ; "Tak payahlah, ibu tak biasa tinggal di negara orang."PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.

Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua.. Suatu malam saya menerima berita ibu diserang penyakit kanser. Ibu mesti dibedah secepat mungkin. Saya yang ketika itu berada jauh diseberang samudera terus segera pulang untuk menjenguk ibunda tercinta.

74f448cd5a.jpgSaya melihat ibu terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Ibu yang kelihatan sangat tua, menatap ajah saya dengan penuh kerinduan. Ibu menhadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya.. Saya dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga ibu menjadi terlalu lemah dan kurus.

Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air mata. Saya cium tangan ibu kemudian saya kecup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat ibu dalam keadaan seperti ini. Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata : "Jangan menangis nak, ibu tak sakit."PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda boleh memeluk dan menciumnya. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata, 'Ibu,saya sayangkan ibu.' Tapi tidak saya. Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun saya mengasihi ibu lebi dari segala-galanya, tapi tidak pernah sealipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu. Ibu, maafkan saya. Saya sayangkan ibu…

Wednesday, 27 January 2010

::::JPM, Putrajaya:::Here We Come:::::

Resting for a while tagging price to my mother clothes that she want to sell tomorrow in Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya, B1...Today, my schedule is quite pack but at least I have something to do and it is quite fun doing it since I'm doing it with her.. :)

We went to J**** K***** to get new stock and window shopping to find what's new. We bought Beautiful Blouses and have a very Good Quality too. She is a regular customer for the shop so we can park anywhere we want. Well, its hard to get parking in this road..huhu... After that, we decided to survey like coat design for female. We searched in every row of the shop until the last row but I find something else..hehe... I get an exhibition doll ( patung yg utk pamerkan baju tue..x tau nama dia apa)...I've targeted this thing for a very long time... My mother has a dream..and her dream is to open a boutique...herm.. I guess while I'm still around, eventhough we don't have a boutique yet, but I hope can make her smiling always. After all the things that she has been through, she deserved some happiness right.. So I think we have to act like we have a boutique.. Who knows maybe one day, her dream will come true :).. That I also bought the price tag pistol, some new wood hanger, tag pins, price cardboard.... She said she didn't need that but I just bought it since I have an Idea to make things better... :)


Char Kuey Teow ( The Best In Sri Gombak)

Very late in the evening, went out with Dieda and Izwan.. Suddenly she called to have a drink at Tasik Sri Gombak.. Haven't been there for a quite long time...But before that, went to laminate the Baju Kurung Design from the newspaper that my mother has fell in love earlier..haha... she is so obsess with the design...anything for you mom...Before went to Dieda's house, went to Aunty Siti, Jenal's neighbour to help her with some internet problem...I help as long as I could yer Aunty....Then went to eat Char Kuey Teow, The Best in Sri Gombak near the mosque...

Izwan and his Char Kuey Teow


Dieda and Her News Paper... hehe

Got back at home and continue helping my mother tagging the price.. She got excited with the tools that I bought..haha.. just knew it.. she is excited because I'm excited to use my new tools...It's like a girl get her new toy or doll to play with..haha... Just like a kid...These are my new toy now....



Tagging Tools ( Complete all one set)

and don't forget the Price tag Pistol...

Start after 8 pm and finished at 10 o'clock...wow...I didn't expect that my mom will give all her clothes for me to tag... haha..but not exactly done because I have not tag her beloved design of Baju Kurung Riau yet.. I have take a picture of the Baju Kurung together with the standing exhibition doll that I bought..


 ( the design, maybe the light is not good enough, but it did look lovely when you wear it, berbaloi with it's price, RM199 )

Well, that's all for now I think.. Back to tagging duty...huhu


Tuesday, 26 January 2010

::: BaJu KuRuNg RiAu::::

Just got back from S*** A*** to get new Baju Kurung design. This time we focus more on Baju Kurung Riau which is a unique traditional clothes. My mother saw its design in a local  newspaper and fell in love with it at the first sight.. ~~ hehe ~~ But she didn't know the way so I have to be her driver today...

I parked in a wrong building since I also didn't know where exactly is the boutique. Just follow my instinct. Fortunately, the building where the boutique was placed is not so far so we just walk. But, we are not lucky enough since suddenly it was raining like cats and dogs and we have no where to go except going straight into the building.. Haha.. Kesian mama, her blouse get wet and it is cold in he mall. When we reached the boutique..maybe they thought who are these women with wet clothes...~~ Yeah ~~ First impression is very important ~~ and we kinda spoiled it.. *.*...

But it is not for long, with my mom communication skill and her friendly aura ~.~...We and the boutique owner chat like we have been knowing each other for long.. ~.~ Need to learn a lot with my mom ~.~ I cuba, try , test the Baju Kurung Pahang because the only size that are available is SS, S and M. We are late. Only those size that are left..~.~ huhu.. I tried size S.. Surprising I can fit in.. haha.. Because I know that I'm getting chubbier ( btol ker eja tue )... and wow.. the dress are so lovely together with the price. It costs RM 235 per piece.. ~.~ huhu.. Since my mother has already fell in love with it. She bought it so she can sell it in JPM this 28th January and 29th January. She know that many of her friends in Putrajaya love the pattern so she don't mind about the price. But for me..Herm..Need to think twice about the price.. Maybe have to work with my mother for a week without any salary so that I can get one of the Baju Kurung ... :)

Saturday, 23 January 2010

:::: ToO BiG~~~ToO SmALL::::

Yeay~~~met him today n went out for the whole day~~~has promised to continue our 'treasure hunting' today. And this time we went to Sg. Wang. The Golden Triangle in KL... Every particular shop we enter, but the 'treasure' couldn't be found yet..... The one that I loved doesn't fit me, either it was too small or too big.They don't have my size......herm..... And really frustrating they can't alter it...herm...btol btol frust nie...We went to Sg. Wang, then Low Yatt.. I get myself cooling pad brand Cooler Master for my Samsung Notebook..really love it...so cool...and they are match for each other *.*...After that, we went to Alamanda...sekali jalankan..so just survey survey jer kat sana....now I am so tired walking for 'treasure hunting' for the whole day but the treasure is still couldn't be found...but I got my self a cooling pad instead...haha..boleh la...rasanya berbaloi jugak la....


~~ Mr. Hatiku ~~
 
~~Me~~



~~Had our lunch at Hai Nan Nasi Ayam ( Salah Eja Nama agaknya )~~
~~The Most Delicious Nasi Ayam Restaurant ( Most of them said like that)~~



~~BBQ Chicken~~



~~Mr. Hatiku SMS saper tue ??? *.* ~~

~~ Mine Punya Sirap Ais ~~



~~ Mr. Hatiku punya Air Suam ( Awet Muda dia kata *.* )~~

Friday, 22 January 2010

LaSt DaY Bazaar in UKM....

Yeay~~ Today is the last day bazaar in UKM... After 5 days berkampung di sana~~ And now I can focus to my own activity~~ I wonder how many times did I said that words...herm~~but 28 Jan and 29 Jan, we will continue our journey back to our basic track...In JPM to continue our business legacy...haha..Thanks to Kak Azizah for recommending us the space in UKM... Really berbaloi...Eventhough it is so far, need to go out as early as other people go to work in the morning...With the traffic and so on...But there is 'Hikmah di sebalik apa yang terjadi'... We know the short cut to Bangi, avoiding the traffic and new experience and new friends also... :)



I want to put the photos along with it's tag but I am not good at it yet..But practices makes perfect so attached is the picture of my mom at Bazaar in UKM with some of our cloth..But I just focus to the T-shirt Muslimah, only RM 25 per piece...(saper nak cepat, stok dah nak habis dah nie )....And also pic of my mom so tired sampai terlena atas meja kejap...kesian dier...Saper yang tak sayang mak macam nie pun tak tau lah apa nak cakap...We love u so much mom...





~~~My Beloved Mother~~~




~~~Our T-Shirt Muslimah~~~


~~~Herm~~~X per la Ma, Biar Mira jer Jaga Kedai OKay~~~


Thursday, 21 January 2010

SpEnDinG TimE WiF My BFF !!!

Well my routine today is as usual, but I thought why not I visit some of my friends since I have not seen them regularly ( almost 3 month I cuti yer )...Akmar dah marah dah....hehe.. She called and said "Bertuah punya budak, dah dekat 2 bulan cuti, x bgtau dia..." so sorry la... then nak kuar ngan dia pun asyik cancel ajer...x der jodoh agaknya...Don't worry okay, x jodoh, kita akan adakan jugak sampai ada jodoh tue nanti...haha..Dah Melalut dah nie...

So I went out in the afternoon actually to do what my mom has told me to do...mcm x cuti ajer...but then I went to CNI to buy my skin wash, body wash and royal jelly for my dad...For his leg la..Luckily has some improvements...getting better...But I don't have his leg picture since he don't let me..hehe..I wait for Asma to confirmed whether she want to follow me or not..But she doesn't reply my call n sms, I thought she was so busy or maybe she is hiding from me...hermm..but later me n dida found out that she left her hp at cc..herm..no wonder la so hard to reach her...There will be skin analysis on 20th February 2010 at DC Ampang for only RM 5..
Then visit Aidah at 7Eleven.with Dunkin Donut...Doesn't feel right disturbing other people working...Apa nak wat..time tue ajer yang ader...and we went out for lunch with Kak Syikin...They both looks like twin..hehe..so cute...


Then I went to Lily house to give her the Baju Kurung that she asked.... Promote sket nak habiskan stok...wif dieda...We met Izwan n Bazul at Azli Restaurant ( Sorry if salah eja nama)( Correction by Miss Dieda, Zali la, dia cakap..hehe) ... Just accompanied dieda but then end up at UpTown Danau Kota..haha..with Asma..we kidnap her along with us for a while...hehe..Susah sangat pun nak jumpa dia...Guess what, Asma didn't know that she left her hp at cc..okay...she thought she misplaced it somewhere else...herm..luckily we told her but still we forgot to claim the phone...(sorry)..esok la yer...

Just for today I met Aidah, Kak Syikin, Dieda, Asma, Izwan and Bazul..hehe..Thanks you guys ( n Gurls).Nak amik pic ngan korang tapi terlupa plak..huhu..only Akmar jer yang tinggal...biler agaknya kita boleh jumpa nie... :)

Monday, 18 January 2010

UIAM Vacancy

There are vacancies available at UIAM and also it branches. If anyone is interested, you can can apply by submit your resume before 17th February 2010. There are 54 vacancies for Non-Academic Position. For those who is still seeking for a job or for a better job are encouraged to apply.

Just Click Below for Direct Access to See Position That Are Available..

UIAM Vacancies

Pre-Wedding Course

Well, it's not that i'm getting married around the corner. Just that while I was looking around my friends blog, I read about the wedding preparation. So I guess I will just survey first what kind of pre-wedding course and where it will be held. Just as a preparation coz so far, majority that I know went to the pre-wedding course at the last minute. I don't know if they have prepared themselves early enough by doing some survey or they have done that since maybe their have heard experince from the people that they knew. But different from me, I know nothing...Zero knowledge about all this thing.. My mom is from Medan, and my father..herm....I guess he will just advice me just to go out find out myself...Luckily, with all this new technology, we can get all the information just with our fingertips..hehe..

I just listed out few blogs that has the information regarding this pre-wedding course just for an early preparation..okay...sekali lagi ditegaskan...it has nothing to do with me getting married okay..NOT YET !!! huhu..not this year... :)

1) Ning Course
2)Blog Catalog
3) Zura Academic
4)Pusat Bimbingan Sri Permaisuri
5)Mahligai Firdaus
6) Getting Married

3 Best Place to Go for Backpain and Bones Treatment

For quite some time, I see that majority of Malaysians have backpain or bone illness. There are several methods that were used to treat those pain. For me, all the places that offer such treatments are good but it is always back to the basic if the place is suitable enough for us. Bak kata pepatah 'ada jodoh', if ada jodoh, baik lah kita... Yes... So far i do agree with the statement, since I always accompanied my mom to bring my beloved youngest brother to get his treatment, so I know a little bit about this kind of place.. My mom always bring my little brother to anywhere that she heard is good for him.. All the place are good and after my Yazid has been treated, he will give us that looked, relief looked....haha..maybe his saraf is much more relaxed after having a good massage...bestnyer... my mom confirmed very jealous of him..hehe...like I said before Yazid is the VVIP in this house...

I listed down the treatment places for easy reference for others:-

1)Green Chiropractic :- Manage by a couple of husband and wife. Dr Green is from Australia and his wife, Mrs. Green is also a nice lady. Always give us a warm smile and very passion while treating Yazid. But one thing, Yazid will start to cry even the Dr has not yet started the treatment, and he will laugh again when Mrs. Green. said bye bye to Yazid...but after being treated, he will be sleeping silently....Maybe he is too tired..Green Chiropractic is placed above the KFC at Jalan Tun Sambanthan...Near the KL Central...


2) Sifoo :- I am not sure what is this place called actually. This place has been passed on for 3 generation. All the treatments is being done by them ( 1 family - sisters and brothers ). This place is in Ulu Langat, near the Police Station. But one thing, you have to come early, if you come in the middle of the day, you will have to wait for a long time. You cannot set an appointment. You have to take numbers. It is based on first come, first serve. I don't see why they did not want to the appointment systems. Maybe it is because they have already regular customers so they don't bother about any improvements...hermmm...

3) Dr. Zainuddin Homeopathy: - This place is at Taman Koperasi Polis.. He used his own house as his workplace. So he will be avaialable most of the time. Yazid get his first treatment from him when he broke his leg..His leg broke when my previous bibik force his leg to bend over...~~poor Yazid~~my mom did everything that she could, she went to hospital, here and there, and I'm not sure who recommend this Dr to her... He used perubatan secara batin, doa2 and used some medicine..Herm..I think it is miracle that Yazid bones has cured even he did not wear the simen2 thing to his leg.. Yazid ada guna simen tue , but terpaksa buka since dekat sangat dengan tempat dier membuang...jadi x dapat dibersihkan dengan sempurna..so kulit dia got effected by kuman...lepas satu-satu...so far.. I think Dr zainuddin is the best.. I hope that he is the jodoh for Yazid treatment...Anywhere his house is also near my house... :) that is the best thing...


There are lots of places, but these 3 are the places that is highly recommended by me.. for now..other places will updated later..okay..need to do somthing else for now...*.*

Sunday, 17 January 2010

Cinta Gila by Juliana Banos

When i looked at Ajid, I remember this song called Cinta Gila by Juliana Banos..Everything we did, he will do it vice versa...haha..but of course we cannot blamed him because he is special...yes..Yazid is a very special person.. The VVIP in this house..without him..everything will not be the same..I also recalled that someone used to say to me that ' Setiap kejadian ada hikmahnya'...~~ Yes~~ so far~~ it is true~~then no matter what happened.. I always remind myself that words...~~ so that I will feel much better ~~

Why did I said Ajid is VVIP in this house, everything that he want, he will get it...When he cry, everyone will be kelam kabut to know what is wrong with him..His lunch, dinner, supper will be taken care and being done sharply on time..~~ if not he will bother us for the rest of the day...haha~~ why ??? He will sakit perut la and cry all day long...huhu...Especially my mom, she will get panicked easily and always think of taking Yazid to General Hospital even for a small reason... *.* ...Very lucky to have a mother like her... Love u mom..

What is the song related to Yazid...want to know why ??? well the main thing of course la, when we all want to have a good sleep after one day working, he will not sleep...he wants to play..but I guess it is because nobody plays with him during the mid day..Ebi, his brother is busy playing playstation when me n my mom are not around..it because nobody will scold him..but one thing good about it, when we got home and ask him to do something, he will obey our command ~~hehe~~ without any words...because he puas main game all day long... back to Yazid...and now I want to take Yazid to meet his doctor, but he is sleeping..~~huhu~~ i want to woke him up..but I think it is better to let him sleep first..when he wakes up, will be directly go to the doctor...

My mom go to UKM today..so I take over her tasks at home today..I think she worry if I go to UKM alone since it is so far in Bangi..lot's of things to do today..but everything need to wait for the VVIP to wake up first.... *.* 


I also attached together the song about Cinta Gila by Juliana Banos..hehe...


Cinta Gila

Ku ke kiri kau ke kanan
Ku di belakang kau dihadapan
Bila ku marah engkau ketawa
Dengan selamba engkau berkata
Kita berdua jauh berbeza
Langit dan bumi tapi serasi
Ku cintaimu kau cintaiku
Itu saja yang perlu kau ku tahu

Kuharap bicara cinta
Kau cerita tentang bola
Ku ingin bersiar-siar
Dikau baca surat khabar
Bila ku terus keluar
Kau tertidur tidak sedar
Ku pulang rumah jam tiga
Kau pula cemburu buta

( korus )
Ku ke kiri kau ke kanan
Ku di belakang kau di hadapan
Bila ku marah engkau ketawa
Dengan selamba engkau berkata
Kita berdua jauh berbeza
Langit dan bumi tapi serasi
Kucintamu kau cintaiku
Itu saja yang perlu kau ku tahu

Sepelik-pelik manusia
Oh! Dikau mengatasinya
Dan mungkin ku juga gila
Kerana masih bersama
Tapi mungkin kerna itu
Ku tertarik kepadamu
Biarlah orang mengata
Cinta kita cinta gila

( ulang korus )

Ah ah
Cinta kita
Cinta gila

Na na na na na na na
Na na na na na na na
Na na na na na na na
Na na na na cinta gila
( 2X )

( ulang korus )

Itu saja yang perlu kau ku tahu...
Ku cintamu kau cintaiku
Cinta kita cinta gila

LoRd Of ThE RiNg

I got one day off today~~ yeay ~~ my dad take over my position today as sales assistant..hehe..sales assistant to my mom..tq papa...When I read newspapers, I always have a deep look at the vacancy area~~ to search if there is any vacancy suitable for me..~~ and also to look at what kind of criteria that the emplyer is seeking so that I can improve my self when I have nothing to do at home...But when I helped my mom, I realised that I have a job...hehe...It is same as sales assistant position..Why should I search other job when I can have a good job by being sales assistant to my mom instead...Better pay ( hehe..of course la..) free food... free transportation... better chance to get promotion..haha.. to be her business partner....less cost, more benefit... ~~ yeay ~

ooo..back to my activity today~~ since i got one day off *.*... I met him today..after long time no see... we went to survey The Ring....The  Ring...Actually this is the first time I went into the jewellery store without my mom... And looking at the variety choice of the ring... Banyak nyer choice.... It makes me so rambang mata..hehe...I just need a simple ring, not too exclusive, not too empty...simply enough to be the symbol of our love...haha...statement berani mati tue...{thanks to dieda coz of that words *.*}We went to Habib and Poh Kong... Just went there to survey only la...We'll buy next time ...I just look at the ring.... and I wish that the day will come...Really wish that..But there are still lot's of things that we have to do...The main thing is of course to find a stable job...huhu..My mom had already give us warning...I can understand that she does that is because she only want the best for her beloved daughter..{ Nurul jangan marah erh } hehe...so I have to plan my future carefully after I finish my contract with MISC, what am I going to do next....????????

Saturday, 16 January 2010

Ingatkan hari ini dapat keluar ngan Akmar, tapi akhirnya terpaksa cancel last minute. Akmar kena balik kampung awal pagi. Then, kebetulan pula kedai kat UIA PJ tiada orang yang jaga. My mom pun tak dapat pergi jaga pagi sebab ada hal, semua apa yang terjadi ada hikmahnya, jadi aku lah dengan rela hatinya pergi merelakan diriku ini untuk pergi menjaga kedai.( Cewah, ayat bukan main lagi ). Tapi sebelum pergi tue, keluar breakfast ngan sorang kawan sekolah ni, merangkap jiran kawasan perumahan aku juga. Dah lama x berborak dengan dia seperti biasa. Ye lah, semua orang ada hal masing masing kan bila dah semakin dewasa ini. :) Borak punya borak, sebenarnya aku dah lambat pergi kedai ni, tapi sebab da lama x berborak dengan dia, aku buat tak tahu je dengan masa, akhirnya dia pun terpaksa beransur jugak sebab ada kerja kat opis dia... Hari sabtu pun ada keje kat opis...Komited habis dengan kerja dia...then aku pun beransur pergi ke kedai...

Sebab dah seminggu pergi kesana tiap-tiap hari, dah tak terasa sangat jauh, rasa macam sekejap jer dah sampai ke destinasi...Tetapi hari ni, sangat sunyi, mungkin student ramai dah balik rumah ataupun keluar weekend outing. Kitorang para peniaga nie, dah rasa sangat mengantuk, nasib baik dah kenal sesama sendiri, jadi macam satu keluarga. Jadi tak adalah rasa bosan sangat. Kalau rasa penat sangat menunggu, aku pun berjalan dari satu tent ke satu tent yang lain, melawat diorang..hehe... tiap tiap khemah ada macam macam ragam... Tapi tent yang paling best, tent yang ada kat tengah, sebab tent dia warna biru, jadi sejuk je, tak panas sangat...ramai yang lepak kat tent ni... hehe ..termasuklah aku...diorang kata 'tent peniaga yang paling beriman, sebab tu sejuk' hehe...ye ler...

Cuma satu je kelemahan buka bazaar kat sini.. Organizer buat bazaar seminggu, tetapi rupanya tiada event yang dijalankan, jadi customer tak ramai, ramai peniaga yang tutup awal sebab diorang tak dapat bernafas nak bayar duit sewa tapak pun tak mampu....kesian betul...ada juga peniaga yang datang direct dari Perak, baru 2 hari buka, dah balik...Lepas tue, skang ni musim student Matrikulasi UIA tengah final exam...sebab tu sunyi....Tetapi walau apa pun, terima kasih jugalah pada organizer sebab memberikan peluang kepada kami para peniaga untuk mencari rezeki kat sini..Cuma mungkin timing tue tak berapa kena..Jadi harap organizer lepas nie, lebih teliti bila nak menjalankan sesuatu projek di masa depan... :)

Friday, 15 January 2010

Hari Hari Yang Berlalu

Yeay, Ajid dah balik... Pagi tadi hospital scan kepala Ajid then doktor kata kepala Ajid tiada masalah urat saraf. Mungkin sebab dia dah lama tak exercise, tiba tiba exercise berat, mungkin badan dia terkejut, sebab tu dia macam takut takut sikit... Alhamdulillah, semuanya selamat. Jadi tiada apa-apa yang perlu dirisaukan lagi...Ajid pun dah balik rumah and skang tengah nyenyak tidur dengan Nurul..Kakak kesayangan dia tue...

Bisnes pagi tadi kat UIA PJ tue pun okay..Ramai la jugak yang membeli setelah 4 hari berkampung disana. Mungkin mereka baru tahu bazaar. Sebab memang tiada aktiviti pelajar yang berlaku sepanjang hari penjualan. Walaupun bazaar tu terletak betul betul di hadapan asrama pelajar, ramai pelajar yang tidak aware mengenai perkara tersebut sampai lah hari ini. Sewaktu tengah deal ngan sorang customer ni tadi, dia cakap la sebenarnya timing untuk kitorang berniaga di situ salah sebab ini awal bulan.Januari lagi...Banyak duit telah dihabiskan untuk anak-anak sekolah dan sebagainya. Betul juga apa yang dikatakan itu. Tapi me balas balik bagitau customer tue, nak buat macam mana, organizer yang offer tapak, jadi kitorang, peniaga cuma mengambil peluang yang datang, mana tau dapat rezeki....tak tahulah pulak yang sebenarnya memang tiada event pelajar yang dilakukan sepanjang minggu ni.. dan kebetulan pula, student plak bagitau diorang tengah nak menghadapi final exam plak..jadi kebanyakan student yang ada lebih senang balik rumah time weekend ataupun lebih selesa duduk di asrama masing masing study....herm...mcm tu la pula... Tapi tak apalah. kalau ada rezeki tak kemana kan.. Jadi alhamdulillah, tadi memang ada sambutan .. Tapi kebanyakan nya pun membeli T-shirt muslimah design baru....

Cakap pasal T-shirt muslimah ni pulak...Harga dia RM 25 jer sehelai..dah kira sangat murah dah tue..walaupun ramai juga yang jual T-shirt yang sama, tapi yang buat dia berbeza adalah jalur jalur garisan yang di bahagian lengan dan di bawah baju... Jadi walaupun ramai peniaga yang jual baju brand yang sama ( agaknya dari pembekal yang sama kot ) tapi jalur yang ada memang berbeza... Jadi tidak mengganggu penjualan peniaga yang lain..Kalau ada rezeki, customer datang ke kita, tiada masalah....

Esok nak pergi tengok wayang dengan Akmar pula..Walaupun dah start cuti dah nak masuk dekat 2 bulan, tapi tak jumpa Akmar lagi sampai sekarang..Marah pula dia...hehe..Maaf yer Akmar...esok kita g dating ergh..hehe...ok lah..nanti esok sambung lagi...okies...

Thursday, 14 January 2010

Penatnya hari nie. Baru balik dari UIAM Petaling Jaya. Bazaar kat sana sepatutnya da start buka tent pukul 8 pagi sampai pukul 11 malam. Tapi kalau buka awal awal pagi pun bukannya ada customer, penat jer menunggu. Tapi mengikut arahan my mommmy, pergila jugak awal pagi tadi tapi tue pun sengaja lambatkan setengah jam baru bertolak keluar rumah. My mommy suruh tolong buka tent. Me sampai tadi pukul 10 pagi. Ingatkan dah lambat dah, rupa-rupanya orang yang ketiga paling awal. PALING AWAL. huhu...Tak kisahlah, janji dah tunaikan my mommy nyer arahan..haha..pergi awal...Kira pergi awal la tu kan.. Sampai sana, me buka tent, dan adjust apa-apa yang patut, seperti peniaga yang bertauliah, dengan penuh rajinnya me open the tent untuk berniaga. Kakak Izah, peniaga tudung pun tak sampai lagi, tapi ramai plak datang pagi ni tanya pasal tudung dia, alamak, harga my baju pun tak hafal - hafal lagi, macam mana nak explain kat customer nie. Last- last me cakap, 'adik datang balik kejap lagi ya, tauke tudung ni x sampai lagi'. Terpaksalah kak Izah, nanti kalau dia betul betul nak nanti dia datang balik la tue. Betul tak.?? Murah rezeki Kak Izah hari nie..
 Hari ni meniaga agak seronok jugak, sebab my mom tak der.. hehe... jadi boleh buat ikut suka... yela..bos tak der..saper tak suka betul tark.??? walaupun my mommy sendiri, tapi berniaga tetap berniaga... jadi dalam perniagaan she still my boss... jadi cakap bos kena ikut...hari ni tak rasa bosan sangat macam berniaga kat bazaar UIA hari tue.. ye la..dah sumer dah kenal tauke saper..jadi bila diorang datang, semua cari tauke la...walaupun tauke tak der...sedar tak sedar dah pukul 5 lebih dah. Yeay.. jap lagi my mom datang...

My mom datang tapi dapat satu berita sedih pulak. Ingatkan pagi tadi dia bawa adikku yazid pergi sekolah, rupa-rupanya pergi hospital sebab dia tak dapat ridur malam tadi. Sebenarnya dah beberapa hari dia tak dapat tidur dengan lena.. jadi dia kena tahan wad dua hari ... Sepatutnya me pegang jer yazid malam tadi tak payah nak pass kat my mommy sebab yazid tue sensitif... Kalau gerak sikit nanti dia tak dapat tidur balik.. Sekarang ni dah kena tahan wad, kesian betul...tak suka hospital.. suka jadikan yazid macam eksperimen diorang.. cucuk sana sini..kalau x sakit di cakap sakit, kalau sakit, di beritahu x sakit... benci ..benci...

Monday, 11 January 2010

Lirik Lagu Pergi - Aizat (OST Talentime)

Sayu terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu
hujan lebat mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi.. pergi..
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga di ranting usia

Talentime OST - i go lyrics by Pete Teo

I go by Pete Teo

So long, fare thee well
The dancer and the dancing days have taken leave and fell
So turn down this bed of stone
Quench me with the deadly nightshade from the rose that you belong
The long December rain is falling now
Running down on streets to nowhere
Music is my life youre my sweetest nightingale
But I cant hear it here no more
And I go
I go
Hush now, dont shake or break
Words have fallen silent like soldiers to the grave
No matter what they do or say
Lay me on the sleepy meadow by the tracks upon your face




Sunday, 10 January 2010

Aktiviti Sewaktu Cuti

Seronoknya dapat cuti lama... Semua kengkawan pelik naper cuti lama sangat... Ye la.. Dah namanyer pun keje berbulan-bulan straight tak der cuti... Padan la kalau dapat cuti pun lama lama jugak kan... :)


Apa jer aktiviti nak buat time cuti cuti nie ??? 2 bulan yang pertama cuti habis.. Sekarang ni tengah stand by... jadi aktiviti yang dilakukan pun lebih pada aktiviti nak mencari income la..nak cover balik cost cost yang telah dihabiskan time cuti bebetul hari tue... Shopping sakan.. haha

Salah - satu aktiviti yang paling disukai, blogging la... walaupun ni adalah post yang pertama.. :) .. sebelum ni banyak baca blog orang lain sebab nak tau konsep yang macam mana diorang tulis blog nie.. Macam - macam blog ada ... tapi lain kali sumer blog blog yang disukai tue akan di tag skali so that boleh dikongsi bersama....

Aktiviti lain plak, tolong mak jual baju kurung and baju kebaya dll di UIAM, Gombak.. Jemput jemput la datang boleh bagi harga special kalau datang sini ... sebut jer tinta merah..nanti orang bagi harga spesial... *.*...Buka kiosk setiap hari, jadi time nak spend masa ngan kengkawan susah sikit, sebab malam jarang bleh keluar.. Kalau setakat pergi kedai mamak depan rumah ni boleh la.. tapi kalau selalu jumpa kat situ pun, habis modal untuk berborak agaknya... Ye la, aktiviti orang kan rutin, jarang jumpa orang lain, jadi kalau berborak ...tak der idea nak borak apa sangat kan.. :( ....


Lepas tue, sekarang ni pun berat dah bertambah.. segan nak jumpa orang sangat..huhu.. ye la..jauh sangat beza dari dulu. Bukan x nak diet, dah cuba dah, tapi bila x dapat result macam orang lain dapat, jadi frust.. Biler dah frust, tu yang semakin banyak makan tue.. Bersenam.. Ramai jugak yang suruh bersenam... Kengkadang tu ada jugak pergi, tapi lagi banyak tak pergi daripada pergi... hehe... biler tengah bersemangat, hujan plak...biler sedang bermalas - malasan, time tue cuaca cantik jer... lepas tue seronok kalau dapat pergi joging sesorang, tapi kengkadang tue, rasa macam tak secure pun ada juga.. plan nak pergi register gym.. gym yang dekat Wangsa Walk yang baru buka tue.. Celebrity Fitness.. Ada sesiapa tak yang dah register kat situ..?? Camner, ok tark..??