Thursday, 30 December 2010

::Happy New Year 2011::

Yeay..Hari ni cuti..Tiba-tiba rasa sayang sangat kat PM kita nie.. hehe.. Rasanya masih belum terlambat lagi nak ucapkan WELL DONE pasukan RIMAU..syabas..Semoga kejayaan ini akan membawa sukan bola sepak ke arah yang lebih baik daripada sekarang... Aku yang memang tak minat bola langsung pun tiba-tiba boleh ingat nama pemain bola dengan senang pada hari perlawanan rabu yang lepas ^_^ ..

Just nak wish

HAPPY NEW YEAR

2011
Wish that you all will have a great start and will achieve what ever you wish for in this new year .

Friday, 24 December 2010

::Dagang Net, Bangsar South::

Pagi pagi tadi aku dah bersemangat dah nak pergi gym,dah lama tak pergi. Tapi kena hantar adik aku pergi office dia dulu. Nurul tengah semangat nak tunjuk rupa office baru dia. Aku pun layankan aja lah.. Bila lagi nak layan kan adik aku yang seorang ni. Sampai office dia, rupa-rupanya dia sorang je yang datang office buat overtime,sebab kerja dia banyak sangat. Rasa kesian pula nak tinggalkan dia sesorang kat sini. Jadi dengan baik hatinya, ^_^, aku pun volunteer kan diri ini duduk kat office juga. ~_~ .

Oleh kerana kami berdua je kat office, aku pun dengan semangatnya buat PT10 kat sini..huhu..jadi la..dah alang alang complete ngan baju sukan ni. Tapi kamera tak bawa,jadi tak boleh nak letak gambar sebagai bukti aku bersenam di sini. Dah selesai 3 set,tumpang komputer adik mencatat entry ini..hehe..kiranya fresh dari office ni..

Dagang net adalah syarikat 'e-commerce trade facilititation' yang pertama di Malaysia. Antara servis yang dilakukan termasuklah eDeclare,ePayment,eManifest,ePermit,dan ePCO. Untuk maklumat lebih lanjut,boleh layari http://www.dagangnet.com/ .

Logo Syarikat

Sedikit sejarah mengenai syarikat ini. (dipetik secara terus dari laman web Dagang net ).

'Setiap minit, syarikat-syarikat besar dan kecil daripada perdagangan, kerajaan atau rakan kongsi logistik dengan Dagang.net untuk menjalankan perniagaan mereka. Dalam dunia perdagangan yang kompetitif,  tidak ada ruang untuk kesalahan, risiko dan penangguhan, walaupun keuntungan yang kecil, boleh mendorong anda maju pesat, memberikan keunggulan kompetitif maksimum.

Kerjasama dengan Dagang.net adalah semua tentang: memberi keuntungan, sehingga anda dapat  memanfaatkan sepenuhnya potensi perniagaan anda.

Sampai saat ini, Dagang Net telah melakukan lebih dari 275 juta transaksi elektronik dan RM1.8 bilion bayaran duti kastam. Sebagai pembekal pertama Malaysia, e-dagang terbesar dan paling mapan perkhidmatan, produk Dagang Net dan perkhidmatan luas dan tak tertandingi. Melayani lebih dari 5.000 pelanggan dan semakin meningkat, kami terus untuk mendapatkan kekaguman dan rasa hormat dari sezaman kami dan memuaskan pelanggan.

Dengan bermodalkan RM27 juta, Dagang.net ditubuhkan pada tahun 1989 untuk mengatasi masalah dokumentasi-berkaitan yang menghalang perdagangan dunia. Dagang.net juga bermain sebagai peranan utama dalam Malaysia EDIFACT (Electronic Data Interchange Untuk Pentadbiran, Perdagangan dan Pengangkutan) Jawatankuasa, konsisten melibatkan Kerajaan Malaysia pada perubahan yang diperlukan untuk undang-undang dan peraturan-peraturan untuk mengaktifkan e-dagang

Office di Bangsar South
Dari logistik hingga ke manufaktur, dari peruncitan ke peringkat kerajaan, kami melayani pelbagai pelanggan, memperoleh keahlian yang berharga untuk sepenuhnya memanfaatkan e-dagang, membantu anda menjalankan perniagaan anda lebih cepat dan lebih tepat. Dengan teknologi yang paling terkini, ditambah pengalaman yang luas dan keunggulan,kini menjadi bukti untuk mendorong kita memberikan kesempurnaan. Inilah sebuah organisasi yang telah akan banyak membantu syarikat seperti milik anda melompat ke depan.

Hari ini, Dagang.net terus dipercayai pelanggan yang sentiasa aktif dan berpuas hati kerana memberikan kami  kami melakukan transaksi penting yang tak terhitung jumlahnya setiap hari.

Berbicara dengan kami. Kita akan tahu apabila hadir di Dagang.Net.'

Ditranslatekan oleh Ms Google * pengubahsuaian kata telah dilakukan oleh RS mengikut kesesuaian ayat kerana si adik bising translation secara terus oleh Ms Google yang ntah apa-apa...Tabik Spring pada dia sebab menyayangi Dagang.Net 
P.S:- bg la naik gaji sikit kat dier...^_^ ..hehe

Thursday, 23 December 2010

::Sekadar Coretan::

2.20 pm , 23/12/2010

Akhirnya,selesai sudah sesi Program Orientasi dan Penempatan PTD Batch 2 / 2010 di Kalumpang Resort, Hulu Selangor. Catatan ini ditulis diatas bas JPA sejurus pulang menuju Putrajaya. Pengalaman yang diperolehi sangat berharga sepanjang kursus 4 hari 3 malam. Walaupun ketibaan disambut dengan hujan yang agak lebat tetapi berakhir dengan cuaca yang redup. Seolah memahami kedatangan kami yang pada mulanya risau kerana agenda yang dirahsiakan,risau,takut tetapi berakhir dengan kegembiraan dan ketenangan kerana semua persoalan sebelum ini telah pun terjawab. Selamat Berkhidmat untuk Negara.

Profesional , Tekun , Disiplin

Go....Go....Go

Wednesday, 15 December 2010

::Start Packing Barang untuk pergi Orientasi::

Herm..Tarikh bermula 2 september 2010, dimana secara rasminya aku tamat kontrak buat U.S visa kat opis dan start lepak kat rumah aja. Teman karibku adalah facebook dimana sejak tarikh itu, segala-galanya ada facebook. Bangun tidur facebook,lepas makan facebook,sebelum tidur wajib tengok facebook jugak walaupun sekejap sahaja. Bila diingat semula, aku jadi leka berfacebook. Hanya jadi 'silent reader' untuk mengetahui perkembangan rakan-rakan semua.Cemburu pun ada juga sebab teringin nak join, tapi tak tahu topik apa boleh masuk sebab aku dah lama berada di laut dan sekejap di darat. Topik dah jadi lain. Lagipun kocek dah kering sebab time tu tak tahu lagi nak report duty naik kapal bila.

Termasuk hari ini, aku dah 3 bulan menjadi pengusaha facebook yang berjaya..*_*.. Berat badan aku pun dah naik lagi 10kg..semalam pergi medical check up ..66.5 kg..mak aih..pecah rekod nie..tak pernah lagi aku seberat ini...nak pergi exercise untuk kursus orientasi nanti..herm..mana sempat dah...dan sebenarnya kaki aku ada masalah kat ibu jari ..huhu..bengkak aunty kata kena cekam kuku sebab potong kuku pendek sangat( bukan alasan ya )..tak boleh pakai kasut sukan..seksa betul..sekarang baru nak baik. Taubat dah tak mahu potong kuku pendek sangat..Tu sebab aku letak posting simple tips camner nak hilangkan cekam kuku tue..^_^

Kena packing barang untuk 5 hari kursus orientasi. Tapi tak tahu program dia apa. Aku dah siap dah packing sebab weekend ni nak pergi Johor..Kawan kahwin..Aku paling suka pergi wedding sebab dapat jumpa kengkawan lama dan yang paling penting nasi minyak pengantin dia..eh dah melencong pasal wedding plak  nie..

Back to the topic, tapi aku packing barang macam nak bawa barang naik atas kapal 6 bulan..hahaha..Plan nak bawa baju kurung yang dah siap gosok je,terus bawa dengan hanger hanger dia skali.Bawa beg tarik satu,bawa back pack satu,bawa beg kasut satu,beg untuk baju basah jangan lupa..sabun basuh baju nak bawa sekali ke.jadi basuh baju kat sana tak payah nak bawa baju banyak sangat kan.Recycle je..

Tak per..Hari Esok Masih Ada...

Friday, 10 December 2010

::Malaysian Typing Speedtest::

Sangat teruja dengan application yang baru ini. Dapat dari sharing dalam PTD's 10 facebook. Nak tahu kepantasan anda menaip. Anda masuk ke website ini Malaysian Typing Speedtest . Dengan menguji kepantasan anda menaip, resume anda akan jadi lebih menarik kerana anda tahu di mana kelebihan anda. ^_^ ..




Ini adalah keputusan kepantasan menaipku. Rasanya tidak lah terlalu laju tapi better than before. Jom kita try testing ramai ramai...

Thursday, 9 December 2010

::A Famosa Resort, Melaka::Part 2::

Last minit punya plan, bangun pagi pagi baru kemas barang and then call A Famosa waktu dah bertolak dari rumah. Nasib baik masih ada kosong. Jadi tak payah risau dah pasal penginapan dan makan untuk 2 hari 1 malam. Time cuti cuti ni, mak teringin sangat nak pergi bercuti. Plan asyik postpone je sebab schedule tak masuk. Last2 nurul kena tinggal kat rumah sebab cuti dia dah habis..eheh..
Aku dan Ebi di hadapan A Famosa
Stay kat condo, ada  2 bilik, 3 katil queen size. Besar jugak tue, kalau bawa ramai-ramai lagi pun boleh ni.Petang pergi jalan-jalan cari makan kat town then balik prepare untuk pergi cowboy town n dinner di clubhouse.
En Cowboy

Aku

Pian bersama "sahabat" ^_^

Sapa mahu naik ini UNTA ^_^

Datang Jangan tak Datang ~_~
Enjoy tengok animal parade kat sana. Sangat suka ..suka..suka...

Hari ke-2, lepas breakfast, mama, pian dan ebi pergi main basikal. Aku dan bibik duduk lepak di lounge hotel tue jer, tak larat nak main basikal..hehe..Satu jam sewa basikal RM10 je, tapi deposit RM20. Jadi total RM 30 seorang.Bila dah pulangkan basikal, dia akan pulangkan balik duit deposit tadi. ^_^..
Round round dalam A Famosa Resort

Checkout pukul 12 tgh hari, lunch di Lakeview Restaurant, Animal Safari. Sepanjang perjalanan, sangat teruja tengok binatang yang sangat .sangat..jinak..terutama sekali kuda pony ^_^..
Aku dan Mama
 Show pertama sekali, Wild Wild West Show..Kagum tengok persembahan stunt diorang. Lepas tu, Wild Animal Show. Tak sempat tengok show ketiga sebab nak pergi naik gajah dan unta. *_*..

Yieha..d Wild Wild West Show

Awek Red Indian ~_~

Coming to d Rescue

Cuci - cuci mata kejap kat kedai Animal Safari then balik pergi cari hotel dekat town plak. And came across this hotel, Hotel Johan. Betul-betul tengah bandar dan kat depan hotel tue ada restorang IndOri.

Menu
 Ada ikan bakar, dan macam-macam lagi. Memang kenalah taste dengan mama ku. Kopi dangdut pun ada tau. Kalau nak tau kenapa, kenalah order satu di kedai ni. Sedap tau rasa dia ^_^.

Kopi Dangdut

Tropika Esteler
 Shopping di Jonker Streetcari tabung berbentuk makanan. Nurul pesan. Pergilah cari sebab dia tak dapat ikut kan. Kesian dia. Tapi tak jumpa juga sebab cuma ada time jonker walk waktu weekend aja. Ganti dengan hand bag untuk dia.
Jom shopping
 Waktu pergi, bahagian belakang kereta kosong je. Bila dah balik, penuh dengan barang-barang shopping..Nasib baik mama ada Toyota Avanza..Mekasih mama..Lain kali pergi cuti tempat lain pulak ya ^_^
Bibik,mama,aku n ebi  ( pian x der dalam ini picture ~_~)

Sunday, 5 December 2010

::Wanita, Kau Istimewa::

Gambar Hiasan dari Ms Google

“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan keselesaian ”

“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima tentangan,  yang seringkali datang dari anak-anaknya “

“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan keletihan tanpa mengeluh “

”Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya “

“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya “

”Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang kala menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu “

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”

“Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari jiwa yang satu, dan daripadanya Allah menciptakan isterinya; dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.”

Artikel Ehsan dari Blog Erin Chika

::A Famosa Resort, Melaka::

A Famosa Resort, Melaka {Di mana semua mimpi jadi kenyataan}.

Ketika Melaka menjadi salah satu pusat komersial yang terkenal di Asia, tetapi nilai nilai  budaya, idea dan nilai senibina (architecture) masih dikekalkan di sini. Sebenarnya ia dinamakan berdasarkan monumen terkenal yang ditinggalkan oleh Portugis pada kurun ke-16 yang masih kekal sehingga ke hari ini di Bandar Melaka Bersejarah. Logo resort ini juga melambangkan bayangan yang berlatar belakangkan gerbang pintu masuk A famosa tersebut.


 Zaman itu mungkin telahpun berakhir namun telah dinilai oleh pelbagai peringkat bahawa ia adalah tempat rekreasi terkemuka untuk bercuti. Bertempat di laman 1300-acre di Alor Gajah, dikelilingi oleh perbukitan rolling dan sebuah desa yang subur, A'Famosa adalah tempat impian bercuti yang akan memikat indra anda, menenangkan saraf anda dan meninggalkan anda benar-benar segar dan diremajakan .

Salah satu hal terbaik tentang A'Famosa ialah lokasi strategik dari Jalan Raya Utara-Selatan-drive hanya setengah jam dari bandar bersejarah Melaka, 45 minit dari Kuala Lumpur International Airport dan sekitar satu jam dari Kuala Lumpur. Resor ini juga sangat popular di Singapura kerana hanya memerlukan masa dua jam dengan jalan untuk pergi ke sana dari Kota Singa. Sebuah mod alternatif perjalanan adalah melalui kereta api, mendarat di Stesen Kereta Api Tampin yang hanya beberapa minit naik teksi 10 minit.

Disebut-sebut sebagai tujuan one-stop untuk perniagaan dan kesenangan, A'Famosa menawarkan kejohanan antarabangsa 27-lubang lapangan golf, Haiwan sangat-diakui Dunia Safari, Water World Theme Park, Equestrian Club, Resort Hotel, Villas, Condotel, baik persidangan kemudahan Jamuan / dan banyak lagi. Itu salah satu daripada beberapa resort di daerah ini yang jujur boleh menuntut mempunyai 'sesuatu untuk semua orang tanpa memandang usia, apakah anda seorang pegolf avid, penyayang binatang, peminat sukan air, atau hanya seseorang yang menikmati melarikan diri, bahagia tidak bimbang dari hiruk-pikuk kehidupan bandar moden.

Kenapa tetiba aku cerita pasal A famosa ni.. Sebab aku nak pergi sana esok..Yeeaayy..Bercuti.. 

P/S: Thank you to Ms Google kerana telah direct translatekan kepada Bahasa Melayu dari laman web rasmi A Famosa.. hehe

::Hari Ahad yang Indah::

Kalau sebelum ni aku mengira hari bila lah surat nak sampai ni. Sekarang aku mengira hari bila lah nak pergi report duty. Hari jumaat lepas, aku ke Wisma Rekod buat medical check up. Lepas tu ingat nak pergi office hantar surat resign tapi jalan sangat sesak. Akhirnya aku sampai depan office pukul 6 petang, huhu.. Jadi aku pusing, masuk highway terus balik rumah cari dentist plak. Surat resign tu pun aku post je. Isnin kot baru sampai. Jadi sekarang ni, i'm officially resigned from MiSC. 

Ehsan dari Ms Google *_*
Hari ahad yang indah ini sebab semua sedang bersenang lenang lepak di rumah ^_^. Kedai tutup setiap hari ahad. Yeay.

Thursday, 2 December 2010

Perwatakan Mengikut Jenis Darah...

Golongan darah A
1. Orang yang bergolongan darah A ini biasanya berkepala dingin, serius, sabar dan tenang.
2. Orang yang bergolongan darah A ini mempunyai karakter yang tegas, dipercayai namun keras kepala.
3. Sebelum melakukan sesuatu perkara mereka memikirkannya terlebih dahulu serta merancangnya secara matang.
4. Mereka melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh dan secara konsisten.
5. Mereka selalu kelihatan menyendiri dan jauh dari orang ramai.
6. Mereka cuba menekan perasaan mereka dan kerana sering melakukannya mereka kelihatan tabah dan cekal walaupun sebenarnya mereka mempunyai kelemahan diri seperti gugup dan sebagainya.
7. Mereka cenderung keras terhadap orang-orang yang tidak sependapat. Oleh itu, mereka lebih suka berada di sekitar orang-orang yang 'sekepala'.
.
Golongan darah B
1. Orang yang tergolong darah B ini cenderung penasaran dan tertarik terhadap segalanya.
2. Mereka juga biasanya mempunyai terlalu banyak kegemaran dan hobi. Kalau sedang suka dengan sesuatu biasanya minat mereka menggebu-gebu namun cepat juga bosan.
3. Tapi biasanya mereka dapat memilih mana yang lebih penting dan utama dari sekian banyak hal yang dikerjakannya.
4. Mereka cenderung ingin menjadi nombor satu dalam pelbagai bidang daripada hanya dianggap rata-rata. Tetapi mereka juga cenderung melalaikan sesuatu jika terfokus dengan kesibukan yang lain
5. Dari segi luaran, mereka kelihatan cemerlang, riang, dan bersemangat. Namun sebenarnya hal itu semua sama sekali berbeza dengan apa yang ada di dalam diri mereka
6. Mereka boleh dikatakan sebagai orang yang tidak suka bergaul dengan banyak orang.
.
Golongan darah O
1. Orang yang bergolongan darah O,biasanya berperanan memberi semangat dalam suatu kumpulan. Mereka sering bertindak mewujudkan keharmonian di antara anggota kumpulannya.
2. Sikap mereka kelihatan seperti orang yang menerima dan melaksanakan sesuatu dengan tenang. Mereka pandai menutupi sesuatu sehingga mereka kelihatan selalu riang, damai dan tidak punya masalah sama sekali. Tapi kalau tidak tahan, mereka pasti akan mencari tempat atau orang untuk mengadu.
3. Mereka biasanya pemurah (baik hati), senang berbuat kebajikan. Mereka dermawan dan tidak segan-segan mengeluarkan wang untuk orang lain.
4. Mereka biasanya dikasihi dan disenangi oleh semua orang. Tapi mereka sebenarnya keras kepala juga dan secara rahsia mempunyai pendapatnya sendiri dalam pelbagai hal.
5. Namun, mereka sangat fleksibel dan sangat mudah menerima hal-hal yang baru.
6. Mereka mudah di pengaruhi oleh orang lain dan dengan apa yang mereka lihat dari kaca TV.
7. Mereka seperti seseorang yang berkepala dingin dan dipercayai tapi mereka sering tergelincir dan membuat kesalahan yang besar kerana kurang berhati-hati. Tapi hal itu yang menyebabkan orang yang bergolongan darah O ini dicintai.
.
Golongan darah AB
1. Orang yang bergolongan darah AB ini mempunyai perasaan yang sensitif dan lembut.
2. Mereka penuh keprihatinan akan perasaan orang lain dan selalu mengambil berat dan berhati-hati.
3. Namun mereka keras dengan diri mereka sendiri dan juga dengan orang-orang yang dekat dengannya.
4. Mereka seolah mempunyai dua keperibadian.
5. Mereka sering menjadi orang yang sentimental dan memikirkan sesuatu terlalu dalam.
6. Mereka mempunyai banyak teman, tapi mereka memerlukan waktu untuk bersendirian bagi memikirkan persoalan dan masalah mereka sendiri.
Artikel ini  disalin dan ditampal daripada Suzanalelawatty. Terima kasih ya

Tuesday, 30 November 2010

::Thank You Mr Posmen::

Dari semalam aku baca posting dalam Group PTD'is 10. Dah ada dah yang dapat surat tercinta dari Mr. Posmen. Suspen seh.Patutla tak tenang je duduk kat kedai. Tapi alhamdulillah semalam rezeki murah di kedai. Dari pagi tiada customer. Semua orang keluar masuk cuma tengok tengok sahaja. Start lunch hour, ramai pula yang masuk dan start membeli. Kemudian sunyi lagi, lepas tiba-tiba ada seorang mamat Africa ni masuk, 'I'm looking for a dress for my mom, and her size is like me'. Alamak, size macam dia ka? Tinggi betul, ada ker size ni. Last2 aku panggil mak aku la. Layan punya layan semua yang mak aku tunjuk semua dia beli. Alhamdullillah, dia seorang dah boleh cover kedai untuk 3 hari. Mula-mula tu suspen juga, betul ke dia nie. Suruh mak aku bank in terus duit tue, jangan tunggu lama-lama. Balik je, mak aku senyum-senyum...Suka la tue ~_~ ..

Berbalik pada kisah Mr. Posmen. Yes. Surat yang aku tunggu dah sampai. Rasa macam nak menangis je tadi. Seronok sangat. 
Tak clear sangat sebab aku guna camera phone. Scanner tak da sebab kalau nak beli pun tak tau nak scan apa. Jarang pakai jadi rugi je beli simpan buat pekasam macam gadget aku yang lain tu...

Dalam surat tue, dia suruh lapor diri :-

Tarikh: 20 Disember 2010 (Isnin)
Masa: 8.30 pagi
Tempat: Dewan serbaguna
Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani

Kena siapkan barang nak pergi lapor diri pula. Yes yes...

Sunday, 28 November 2010

::Kereta terbaik tahun 2010::

Tidak lama lagi aku akan memerlukan sebuah kereta untuk pergi ke kerja. Keluar awal pagi, merempuh kesesakan lalu lintas sudah mula terbayang didalam fikiranku. Iyalah. Selama 2 tahun lebih aku pergi kerja, tidak perlu semua itu.Start engine pun tak perlu sebab engineer kan ada..hehe..Itulah untungnya bekerja di dalam Kapal MiSC. Bangun tidur, mandi, pergi breakfast ( itupun ada orang dah sediakan ^_^ ) then report duty to the Master of the vessel.

Tetapi semuanya akan berubah. Aku sedang berfikir nak beli kereta apa ya ?? Tak mampu nak beli kereta mahal-mahal lagi. Yang penting jimat minyak dan maintenance kurang. Akmar beli kereta Toyota Vios. Aku pun dengar kereta Vios yang terbaik dari segi Fuel Consumption dengan Maintenance. Jimat bajet la sikit dan sangat berbaloi untuk 2nd value. Tapi kereta Kia Forte pun menarik juga. Betty beli kereta nii,jiranku Farhan juga ada kereta ni. Sangat canggih oooo dalam dia..suka suka..Tapi masih lagi berfikir sebab banyak benda nak buat next year yang memerlukan jumlah duit yang sangat banyak. Everything will happen next year ^_^. Nak beli sekarang pun tak boleh sebab tak ada slip gaji. Kan sedang menunggu Mr Posmen nie ..huhu

Kebetulan mereka pun baru umumkan Juara Kereta Terbaik Tahun 2010 ( The Best Car of the Year) di COTY Gala Dinner yang diadakan di The Saujana, Kuala Lumpur.Berikut adalah kereta yang terbaik mengikut kategori masing-masing.

1 - Entry Level Car 
Hyundai i10 1.25 kappa

2 - Compact Car
Ford Fiesta - (Hatchback/Sedan
3 - Family Car
Kia Forte
4 - Executive Car 
Hyundai Sonata
5 - Premium Executive Car (below RM300,000)
Volkswagen Passat CC
Overall Car of the Year 2010 – Volkswagen Passat CC


Best Design Award – Volkswagen Passat CC


6 – Premium Executive Car (above RM300,000)
Mercedes-Benz E-Class (E200 CGI)

7 - Limousine
Jaguar XJ
8 - Performance Car (below RM300,000)
Volkswagen Golf GTi Mk6
9 - Premium Coupe/Cabriolet
Audi A5 Coupe
10 – Compact MPV (Below RM150,000)
Perodua Alza
11 – Large MPV
Mazda 8

Ssangyong Stavic
12 - SUV (Below RM200,000)
Hyundai Tucson (2.4 L)
13 – Premium SUV
Mazda CX-7
14 - SUV (RM280,000 - RM350,000)
Mitsubishi Pajero

15 - SUV (RM350,000 and above)
Porsche Cayenne (S Hybrid)
16 - Pickup Truck (4x4)
Isuzu D-Max 2.5 Super Common Rail

17 - Pickup Truck (4x2)
Ford Ranger Double Cab 4x2 XL
Automotive Man Of The Year : Naza Group joint group executive chairman SM Nasarudin SM Nasimuddin

Congratulations to him. Need to start kumpul duit nak bayar deposit kereta untuk next year.





::Alahai..Mr Posmen::

Result PTD keluar pada 28 Oktober 2010. Hari ni dah 28 November 2010. Sebulan dah berlalu. Setiap hari aku menunggu En Posmen dirumah. Kalau perlu keluar rumah pun, aku akan pastikan aku keluar rumah selepas En. Posmen datang rumah..huhu..Betapa setianya aku menyambut En. Posmen setiap hari tetapi berita yang dibawa selalu menghampakan aku. Bila lah surat untuk aku ni nak sampai.

Aku yakin dan pasti, ramai rakan-rakan seperjuanganku yang lain juga menghadapi situasi yang sama sepertiku ^_^.. Setelah lama menunggu, founder group PTDis'10 iaitu Ibrahim Haji Yaacob invite untuk join group didalam FB. Ada juga perkara yang boleh dikongsikan bersama. Sama-sama menunggu jadi tak adalah sentiasa tertanya-tanya.



 Kepada rakan-rakan yang masih belum join lagi group ni. Sila klik PTDis'10 ataupun boleh bagi message kepada saya. Bersama-sama kita membantu untuk Berkhidmat utk Negara sebagai seorang Pegawai Tadbir & Diplomatik =)

Monday, 22 November 2010

Kutipan tiket 2 Alam cecah 40 juta ???

Sepertimana semua rakyat Malaysia tahu, filem 2 Alam telahpun menggegar panggung pada 18 November 2010 yang lepas. Pada hari ke-2 tayangan, DDR telah mengeluarkan kenyataan didalam suratkhabar bahawa kutipan tiket mencecah RM2 juta pada hari pertama tayangan. Wau.Hebat tue. Kalah kutipan untuk Harry Potter..huhu ^_^ padahal tiket untuk Harry Potter full house dari hari pertama sampai sekarang.


Nak dijadikan cerita, pada hari sabtu lepas, aku dan Betty pergi tengok wayang tapi tak tahu nak pilih cerita apa. Sampai dikaunter,Betty nak tengok cerita Nyangkung (betul ker eja tue ) tapi tak keluar lagi, aku nak tengok Harry Potter tapi full house plak. Kesimpulan, tengok 2 Alam jer, nak tahu juga filem yang dikatakan bernilai 40 juta tue.Kami masuk lambat sikit sebab pergi makan kat Popeye dulu.^_^ . Panggung sangat penuh sewaktu kami masuk sehingga terpaksa berlanggar dengan penonton lain sebab seat kami di tengah tengah. ^_^...

5 minit yang pertama ~ erm..biler nak start movie niie...panjangnyer intro dier..
5 minit yang terakhir ~ ntah pa per ntah ending dia

 Nak cerita isi filem ni pun aku dah tak ingat sangat dah sebab memang tak bagi impak langsung. Sangat membosankan dan melayang RM 13 macam tu jer, baik pergi tengok Megamind..hehe..

Filem ni so far, bagi aku motif dah ada, mesej yang nak disampaikan sangat bagus tapi jalan cerita tak kuat dan tidak digarap dengan baik. GAGAL bermain dengan emosi. Macam tengok video karaoke pun ada, scene flash back dimainkan banyak kali..mungkin untuk cukupkan masa agaknya..

Persoalan yang timbul ,

1) Apa motif amy ngan bf dia tue (ntah apa nama watak tu) jalan jalan kat swimming pool. Buruk sangat scene tue. 
2) Amy kahwin ngan mat salleh, mat salleh tu siapa? apa jadi dengan dia sampai Amy balik Malaysia ?
3) Kenapa Adam bertukar jadi Amy ? tekanan, suka suka, pengaruh rakan ?

Banyak lagi yang aku nak persoalkan kat sini tapi lebih baik aku review perkara lain. Kepada mereka yang nak menyumbang kepada RM 40 juta, impian DDR tue, fikirlah baik2, kalau anda memang mempunyai duit yang sangat banyak dan tidak kisah untuk dilaburkan untuk filem yang ntah apa-apa ini, teruskanlah. Kalau tidak, aku cadangkan tengok cerita lain aja lah...

Updated

From:- Blog Beautiful Nara
Haa.. Yang ini statistic yang aku dapat dari blog Beautiful Nara..Menurut beliau, filem 2 Alam yang telah mula ditayangkan pada 18 November dan jumlah kutipan dari Finas di atas adalah sah sehingga 24 November 2010...Jauh lagi perjalanan baru nak cecah 40 juta tue...tak tahu nak cakap apa..Tak apalah DDR yer.. Try buat filem orang kuruskan badan. Mesti pecah panggung habis..:)

Friday, 19 November 2010

:::Pelancaran Uniform MiSC yang baru:::November:::

Pada pagi ini, di Hotel Saujana Kuala Lumpur Subang, uniform MiSC yang baru telah dilancarkan. Acara ini telah dirasmikan oleh Captain Rajalingam Subramanian, vice president for fleet management services of Misc Berhad. 


Sebagai salah seorang warga seafarer, aku bangga menyarung uniform baru tersebut pagi tadi dan berdiri di atas pentas..( bangga seyh ..hehe) Lagipun rasanya ini adalah aktiviti terakhirku bersama MiSC Berhad. Rasa sedih pun ada juga. Captain Manuel tanya direct waktu breakfast sekali dengan dia,"Well Raja, when are you planning to go onboard again ?" . Aku hanya mampu tersenyum mendengar soalan tersebut. Nanti jawab salah nanti, yang susah aku juga.


Aku bergaya kat tepi tasik
Bukan senang nak dapat satu complete set attire. Tapi topi tue MiSC bagi pinjam je..huhu.. Dah try minta, tapi En Helmey tak bagi. Tak apa lah, janji dah ada kenangan bersama topi. Oh topi, aku merinduimu. huhu..
Aku bersama model yg lain. En Ikmal (2nd engineer),Syarila, aku, n cadet



MiSC. Terima Kasih kerana memberikan pengalaman yang sangat berharga buatku ^_^ ...

Wednesday, 3 November 2010

Kenapa Nak Jadi PTD M-41

Kenapa nak jadi PTD M-41. Sebelum ini aku tak bother langsung dengan topik ini sebab lebih fokus macam mana aku nak jawab soalan-soalan exam tu. Tapi sekarang sebab dah lulus interview, ^_^ yeay, dan tiada apa yang aku lakukan setiap hari kecuali main sorority di facebook, and enjoy movie kat astro ( ini kerana sedang menikmati cuti ya..bukan suka suka menganggur -_- ). Jadi aku pun spent sedikit masa ( a lot sebenarnya ) mencari maklumat untuk persediaan yang diperlukan untuk selepas ini.

Tetapi tiada.Kebanyakan artikel lebih mengupas kenapa nak jadi PTD dan ramai juga yang memberikan pendapat masing - masing. Ada yang puas hati dan tidak kurang juga yang menunjukkan perasaan tidak puas hati mereka.

Kenapa aku nak jadi PTD ?

Pertama sekali sebab dah memang bidang aku. Aku belajar Diploma Pentadbiran Awam di UiTM dan Sarjana Muda Sains Pentadbiran (kepujian). Lagipun mungkin mama n papa pun memainkan peranan juga. Sebab ayahku juga seorang PTD. Tapi orang selalu cakap, kalau ayah PTD, mesti anak pun jadi PTD sebab senang cari kabel. Ditegaskan disini, mana ada. Papa tak nak membantu langsung dan ini adalah kali kedua aku jawab exam PTD tue tau. Kali pertama dulu failed. Kali pertama aku jawab exam tu adalah pada 3 tahun lepas betul betul lepas tamat belajar. Tapi setiap perkara ada hikmahnya, aku memohon kerja di MiSC dan diterima. Mengikat kontrak selama 3 tahun untuk belayar menimba ilmu di negara orang. Aku adalah seorang di antara 10 orang perempuan yang menjadi Pegawai Tadbir Kapal (ship administrative officer ) waktu ini.

Aku menerima surat menduduki exam sekali lagi ketika sedang buat attachment di office. I try my luck again. Papa asyik bagi buku yang tebal2 pasal polisi lah, bajet negara lah, dan macam-macam lagi. Tiap-tiap petang balik dari kerja, aku dengar radio stesen "Bernama" especially segmen Kerusi Panas. Seronok juga dengar diorang mengupas isu semasa. Mr Hatiku juga sangat memberikan sokongan ^_^. Aku juga bersiap sedia pergi bersenam tiap tiap hari , bajet macam lulus jer nak pergi pre-PAC n lari 2.4 km. Aku ada menulis entry waktu ini. Sila klik :- Exam gred M 41

Aku lulus exam dan aku juga fit untuk lari 2.4 km tue. Tinggal sesi interview jer. Lagi banyak buku papa bagi pasal polisi negara. Semua aku baca tapi masuk kanan keluar kiri jer. Dah tak larat da. Ini entry yang aku buat dan gambar buku-buku yang aku kena baca. Sila klik :- Another weekend @ Home

Sesi interview aku adalah pada hari pertama, dan sesi pertama dan aku adalah orang yang pertama. huhu. Kenapa aku ? aku tidak bersedia lagi tapi terus masuk ke bilik interview. Dan sesi pun bermula. Aku petik dialog yang penting sahaja ya ^_^.

Panel: Berikan pendapat anda tentang isu Malaysia - Indonesia yang sedang berlaku sekarang since anda pun adalah mix dari kedua negara tersebut ?
Aku: Nasib baik aku dengar radio 'Bernama' pagi tadi yang mengatakan presiden Indonesia telah mengeluarkan beberapa ulasan supaya isu ini tidak berpanjangan. Jadi aku jawab lah dengan penuh confident.

Panel: Sebutkan rukun negara n kaitkan dengan PTD.
Aku: bla .. bla .. bla

Panel: Kenapa nak jadi PTD n kementerian mana nak join ? dan kenapa ?
Aku: bla .. bla .. bla

Panel: Gaji awak kan dah banyak kenapa nak join PTD lg ? Apa yang awak boleh aplikasikan dari kerja awak sekarang ni ke dalam kerajaan?
Aku: bla bla bla...

hehe..sorilah. Sebenarnya aku pun dah hampir lupa aku jawab tapi lebih kurang macam tue lah sesi tue. Tapi satu perkara yang boleh di advisekan. Kalau betul betul nak jadi PTD. Cari lah pengalaman kerja swasta dulu sebab bila kita masuk kerajaan. Banyak perkara kita boleh improvekan nanti sebab kita dah ada pengalaman. Aku pun belum dapat surat lagi nie. Setiap hari tunggu Mr. Posmen bilalah agaknya dia nak datang.. Doakan ya..